Knep segern utan ett enda spelmål

Nicklas Bäckström avgjorde på straff – Washington Capitals upp i topp

NEW YORK. Washington vann tidiga divisionsfinalen mot New York Islanders i natt – utan att göra ett enda spelmål.

Först under straffavgörande kunde Nicklas Bäckström och Evgeni Kuznetsov spräcka gamle kompisen Semyon Varlamovs nolla och säkra de båda poängen.

– Det var som en slutspelsmatch och därför extra skönt att vinna, säger ”Bäckis” till Sportbladet.

Som så ofta på Long Island var det extremt tajt mellan ettan och tvåan i East-divisionen.

Chanserna kunde räknas på ena handens fingrar och några spelmål blev det inte – vare sig under ordinarie matchtid eller i förlängningen.

– De är otroligt bra, man får lov att säga det. De släpper knappt till något alls, konstaterar Nicklas Bäckström när vi når honom på hotellet vägg i vägg med Coliseum en dryg timme efter slutsignalen.

– Ska man slå dem måste man se till att hålla tätt bakåt och sedan gnugga på och det gjorde vi ikväll.

Ja, till slut knep stjärnorna ändå bägge poängen – efter straffavgörande. Och ”Bäckis” satte själv en pärla på ”Varly”.

– Jag brukar försöka sätta pucken i andra hörnet, så jag tänkte jag skulle överraska honom och det gick ju bra, fortsätter han.

– Det var som en slutspelsmatch och därför extra skönt att kunna vinna till slut.

Segern innebär att Caps ensamma toppar divisionstabellen – men de har bara en poäng till godo på Pittsburgh och just Islanders.

– Det kommer bli kamp hela vägen och vi ska göra vad vi kan för att skaffa oss hemmaplansfördel i slutspelet. Det är vad det handlar om nu, slår ”Bäckis” fast.

”New York Rangers står vid ett stup – med ena foten dinglande över kanten och den andra på ett bananskal”.

Så sammanfattade frispråkige expertkommentatorn Stepen Valiquette läget på Manhattan i natt.

För hans gamla lag – ja, Valiquette var ”back-up” åt Henrik Lundqvist i ett antal säsonger – torskade måste-matchen mot Philadelphia hemma på Madison Square Garden.

Därmed är utsikterna att det nästa månad kommer spelas playoff-hockey i den ärevördiga arenan så små att de knappt går att mäta.

– Det var i högsta grad oväntat att vi var så dåliga i en så viktig match. Det är första gången i år det händer, säger coachen David Quinn efter 3-2-smällen.

Mika Zibanejad stod för en assist.

Nashville Predators spelade inte i natt, men det jublades ändå högt bland hockeyfansen i Music City.

För mot alla odds försatte Dallas Stars den gyllene chansen att överta fjärdeplatsen i Central-tabellen. De hade ”bara” behövt slå avsågade Detroit, men fick istället dyngstryk med 7-3.

– Ett klassiskt exempel på hur man slår sig själv. Vi gav dem mål och behandlade pucken väldigt dåligt, suckar coachen Rick Bowness.

Jakub Vrana, tjecken Red Wings trejdade till sig från Washington för snart två veckor sedan, gjorde fyra (!) mål och unge svenske backen Gustav Lindström bokfördes för två assist. En sådan hade också John Klingberg för Dallas.

Florida Panthers är bra – mot alla utom Carolina Hurricanes. Det blev förlust mot toppkonkurrenten i natt igen, den här gången med 4-2.

– Det är frustrerande och jobbigt. Man måste göra helt perfekta matcher mot Hurricanes. Man får ingen tid och inget utrymme, suckar gamle mästercoachen Joel Quenneville.

Patric Hörnqvist kunde trösta sig med en assist.

Efter att ha suttit i karantän i en och en halv vecka kunde Nick Foligno, Columbus gamle lagkapten, äntligen debutera för Toronto i natt.

Det gick utmärkt. Divisionsettan från Ontario vann bitvis vilda toppmötet med Winnipeg med 5-3 – och han assisterade själv till ett mål.

– Det var en stor upplevelse att få spela match med Maple Leafs, säger han.

Tre topplag gjorde precis vad som förväntades av dem under natten. Boston slog Buffalo med 5-1, Tampa knäppte till Columbus med 3-1 och Pittsburgh besegrade New Jersey med 5-1.

Enda svenskpoängen stod New Jerseys Jesper Boqvist för, i form av en assist.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!