Trots tveksamheten – ingen oro i Tre Kronor

Gör inte som Ryssland: ”Vi har en överenskommelse”

SHL-klubbar har ifrågasatt Tre Kronors deltagande i Karjala Tournament.

Men i landslaget finns det ingen större oro.

– Finland har gjort ett jättebra jobb för att ta fram ett system som är så smittsäkert som det kan vara, säger svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom.

I Johan Garpenlövs Tre Kronor-trupp finns tre spelare från Skellefteå (Arvid Lundberg, Jesper Frödén och Jonatan Berggren), trots att SHL-klubben har två konstaterade coronafall.

Samtidigt saknas spelare från två andra coronadrabbade klubbar – Djurgården och Linköping. Vilket, enligt förbundskapten Johan Garpenlöv, beror på sportsliga skäl.

Ett flertal SHL-klubbar har ställt sig tveksamma till Tre Kronors deltagande i Karjala Tournament på grund av pandemin. Men förbundskaptenen har inte haft några tankar på att bojkotta turneringen.

– Nej, inte från min sida. Jag är här som tränare för Tre Kronor, jag resonerar hela tiden att jag gör det jobbet jag ska göra fram till någon säger någonting annat, säger Johan Garpenlöv.

Hur agerar du om det blir massa återbud i den trupp du har tagit ut?

– Då lyfter vi in de som är reserver, säger förbundskaptenen.

Men om det skulle bli ett par, tre SHL-klubbar som hamnar i karantän … har du så stor reservlista?

– Haha ... exakt vilka regler som gäller för hur många som ska bli sjuka, och från vilka lag, vill jag inte ge mig in på. Men skulle det bli ett stort utbrott så blir väl vi som i alla andra ligor helt i karantän, hela laget.

”Smittsäkert system”

Enligt svenska ishockeyförbundets tävlingschef Olof Östblom har det förts diskussioner mellan länderna om turneringens genomförande.

Men att Tre Kronor skulle bojkotta turneringen, som inleds 5 november i Helsingfors, har aldrig diskuterats.

– Vi har en ständig dialog och vi har haft betydligt fler möten med de övriga länderna inför den här turneringen än vad vi normalt sett har. Finland har gjort ett jättebra jobb för att ta fram ett system som är så smittsäkert som det kan vara, säger Olof Östblom och fortsätter:

– Vi har haft frågan uppe, men vi har kommit fram till det som Finland har presenterat, att vi kan genomföra turneringen under de förutsättningar som råder nu.

Enligt förbundets tävlingschef kommer samtliga spelare testas före truppen samlas på Arlanda nästa måndag, för att resa i ett chartrat flygplan över till Helsingfors.

– Sen testar vi alla när vi kommer till Finland och när vi får provsvar på de testerna kan vi gå in i bubblan på allvar. Vi förväntar oss att få svar på testerna tre till sex timmar efter att vi har landat, säger Östblom som även meddelar att spelarna kommer testas innan de återvänder till klubblagen.

– Vi kommer att testa spelarna på söndag kväll när vi är tillbaka i Sverige, och vi kommer se till att alla får sina provsvar på måndag morgon efter turneringen.

”En överraskning”

I förra veckan presenterade Ryssland sin trupp till turneringen. En spelartrupp som liknar ett juniorlag.

– Det var en överraskning. Sen för vi en dialog mellan oss länder där vi har en överenskommelse om att skicka våra bästa landslag, säger Östblom.

Att svenska ishockeyförbundet skulle göra detsamma var aldrig ett alternativ.

– Vi ser det här som en seniorturnering. Vårt J20-landslag kommer att spela matcher i Malmö mot Finland, säger tävlingschefen Olof Östblom.

Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!