Patrik Westberg får chansen i SM-slutspelet

Kommentatorns glädjebesked efter petningarna

Patrik Westberg.
Patrik Westberg.

Han är en av landets populäraste kommentatorer, men när det har nalkats slutspel i SHL har Patrik Westberg tvingats kliva åt sidan.

Den här våren får dock 52-åringen chansen.

– Jag vågade inte tro att det skulle bli något, säger han.

Patrik Westberg har varit med i SHL-gemet länge. Första matchen kommenterade han redan 2005, då elitserien.

– Jag kommer inte ihåg år, men det var några år då jag gjorde slutspelsmatcher. Jag har för mig att jag till och med gjorde någon semifinal. Inte hela semifinalserien dock, men jag gjorde en eller två matcher. Senare år har man fått stiga av när det har dragit ihop sig. Och det är det ju ingen som vill, säger Westberg.

”Jävligt glad”

Men efter de senare årens petningar framåt vårkanten har hockeykommentatorn nu fått det glädjande, och något överraskande, beskedet att det blir slutspelskommentering i år.

– Jag fick beskedet i går, det var förbaskat roligt. Jag har väl tänkt att det börjar bli dags, men jag vågade inte tro att det skulle bli något så jag blev väldigt överraskad och framför allt jävligt glad.

Westberg är också tacksam för att Rickard Segeborn, programchef på sporten på TV4 och C More, som gav honom beskedet i måndags, ”visat en tro och gett feedback på vägen”.

– Han har dessutom visat stöd och värme när det har varit tungt privat, säger Westberg som tidigare öppnat upp om svårigheterna privat.

Blev det känslosamt?

– Det blev faktiskt det. Just för att det var en så speciell dag i går. Dottern som bor i London har varit hemma i två månader och åkte tillbaka i går. Man blir så jävla blödig. När hon åkte blev jag nedstämd, så det var skönt att få det här beskedet senare på dagen, säger han och fortsätter:

– Just för att det var en dag när man var extra skör. Då blev man lite känslosam när man satt där, det kändes så gott så det var nära att det skulle bli fler tårar den kvällen.

Varit frustrerande

Har det varit frustrerande tidigare år?

– Det finns en viss frustration. Det har varit tufft att inte vara med i slutspelet. Jag har alltid fått så fin och vänlig feedback och det har känts bra, så jag har hela tiden trott att jag borde få plats där. Så det är klart att man har blivit besviken, det hade varit konstigt annars.

– Nu känner jag mest glädje och att det är okej att jag gör på mitt sätt. Att jag äntligen får vara med i slutspelet ger ännu mer glädje.

Hur känns det att comebacken sker när det är publikfritt?

– Det påverkar så klart. Det har aldrig varit tydligare hur mycket supportrarna betyder för våra svenska ligor, men jobbmässigt har man lärt sig att hantera det. Det har varit viktigt att ha fullt fokus varje match eftersom man märker hur mycket det betyder för de som inte kan gå på matchen. Det går inte att sitta att tänka på att arenan är tom, man måste snarare fokusera på matchens betydelse och vad det betyder för supportrarna där hemma.

Kommer du ändra på något i slutspelet, eller kommer du fortsätta vara Patrik Westberg?

– Nej, det går inte. Däremot funderar jag ständigt på detaljer som jag kan göra bättre. Men i det stora hela måste jag göra på mitt sätt, annars är det ingen idé. När det väl är match, då händer det något … då är jag här och nu. Då blir det på mitt sätt. Man kommer känna igen mig, säger Patrik Westberg.

Patrik Westberg.
Patrik Westberg.
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!