Rakhshani i unik situation: ”Det är knäppt”

HOVET. De första SM-slutspelsmatcherna i ishockey på två år har spelats.

Rhett Rakhshani är regerande svensk mästare med Frölunda och spelar nu i Djurgården.

– Det är knäppt hur det har utvecklats och hur jag har hamnat här, säger den 33-årige forwarden.

Senast det spelades SM-slutspelmatcher vann Frölunda mot Djurgården i SM-finalen med 4–2 i matcher.

Två år senare i de första slutspelsmatcherna sedan dess så möts lagen igen i SM-åttondelsfinalen. Då spelade Rhett Rakhshani i Frölunda, nu spelar han i Djurgården.

– Det är en lite märklig situation om man tänker på det, men det gör jag egentligen inte. Det spelar ingen roll för mig nu. Jag är här för att vinna med mitt lag och gör allt för Djurgården, det är allt som betyder något för mig. Jag ska kriga in i det sista för att vinna några fler matcher, jag vill göra det här slutspelet till något minnesvärt och speciellt för oss, säger Rhett Rakhshani.

”Kort minne”

Efter två säsonger i Frölunda där förra säsongen slutade med inställt slutspel så skrev amerikanen på för Djurgården den 11 november. Det blev hans sjätte klubb i SHL.

– Det är alltid intressant att spela mot sina tidigare lagkamrater, men jag har gjort det så många gånger att jag är van vid det. Det är alltid lite roligare, för du vill vinna mot dina tidigare vänner. Vi har ömsesidig respekt, förhoppningsvis var jag en omtyckt kille i det där omklädningsrummet och jag gillar dem också, säger Rhett Rakhshani.

Rhett Rakhshani.
Rhett Rakhshani.

Efter åtta poäng på de fem sista grundseriematcherna blev han poänglös mot Frölunda på Hovet. Frölunda vann med 3–1 i den första SM-åttondelsfinalen i bäst av tre.

– Vi måste ha kort minne, det här var bara en match. Det kunde lätt ha gått till förlängning om de inte gjort där målet på rätt sida tiondelarna. Så är slutspel, i förlängning vet man inte vad som kunde ha hänt. Det var mycket tacklingar och spelare som spelade på gränsen. De ökade känslorna och intensiteten är det som gör det så roligt att spela slutspel, säger Rhett Rakhshani.

”En ny säsong”

Vad talar för att ni ska kunna vinna två raka matcher onsdag och torsdag i Scandinavium i Göteborg?

– Vi kastar inte in handduken. Vi krigar fortfarande. Att vinna två matcher i rad är verkligen ingen omöjlig uppgift. Vi ska hålla våra huvuden högt, vi ska hålla energin och stämningen uppe. Bortaplan eller hemmaplan spelar ingen roll när det inte är någon publik.

När Rhett Rakhshani anlände till Stockholm med familjen från hemmet och uppväxtområdet i södra Los Angeles pratade han mycket om att gå långt med Djurgården i slutspelet. Det blev ändå en kämpig säsong där Djurgården både riskerade att missa SM-slutspelet och tvingas till kval.

– Det är inget som har slagit mig just nu. Vi har en ny säsong, vi förlorade den första matchen av vår nya säsong. Så allt annat har jag kastat i väg. Så jag tänker inte alls på det. Vi förlorade första matchen, nu ska vi försöka vinna andra matchen, säger Rhett Rakhshani.

”Många karaktärsspelare”

Den amerikanska bakgrunden och inställningen från södra Kalifornien går inte att ta miste på.

– Vi är födda till att tävla, det är den tiden på året man ska älska och välkomna det. Nu har vi ryggen mot väggen och förhoppningsvis får det oss att vara som bäst, vi har många karaktärsspelare i laget. We will not quit, we are going for it, säger Rhett Rakhshani.

I grundserien så vann Djurgården båda matcherna mot Frölunda i Scandinavium i Göteborg.

Frölunda som regerande svenska mästare med Rhett Rakhshani vill försvara titeln.

Djurgården med Rhett Rakhshani vill ta revansch för den finalförlusten i senaste slutspelsmatcherna för två år sedan.

Ta ut ditt lag i Dream Team-slutspelet – tävla om priser
Publisert:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!