Bouveng: ”Är ju unikt – jag är jättetacksam”

Publicerad:
Josefin Bouveng
Foto: Privat
Josefin Bouveng

HOCKEY

Stjärnskottet Josefin Bouveng, 19, är årets svenska utropstecken i SDHL.

Hon lyfter själv det unika samarbetet med Carolina och Patrik Klüft som en anledning till den stora framgången i år.

– Både jag och Patrik är väldigt glada och tacksamma över att vi har fått vara en del av hennes resa, säger Carolina Klüft.

Josefin Bouveng var klar med gymnasiet och redo att lämna Djurgården för Princeton University efter tre säsonger. Men sedan kom coronapandemin och äventyret på andra sidan Atlanten sattes på paus.

Som klubblös i somras kontaktade hon Brynäs, vars satsning hon tyckte kändes spännande.

Foto: DANIEL ERIKSSON / BILDBYRÅN

Nu ett halvår senare är hon imponerande sexa i poängligan som nästbästa svenska på 34 poäng (14+20) på 21 matcher.

– Först var jag helt inställd på att åka men såhär i efterhand känns det superbra. Hockeymässigt har jag verkligen tagit så stora kliv som det nästan går. Det är svårt att veta vad som hänt om jag åkt över, det får jag aldrig veta, men jag är verkligen nöjd med situationen som är nu iallafall.

Samarbete med Klüftparet

En stor anledning till framgången är att hon utvecklats enormt i ligans hetaste kedja med stjärnorna Lara Stalder och Katerina Mrazova, etta och tvåa i poängligan.

En annan som hon nämner: det speciella samarbetet hon har med tidigare friidrottsstjärnorna Carolina Klüft och Patrik Klüft som hon kom i kontakt med genom en gemensam kontakt i Djurgården.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

Bouveng har känt ”Carro” i två års tid och fått mycket hjälp med det mentala, där Klüft jobbat fram en del verktyg som hon själv använde under sin karriär, medan Patrik (som jobbat som ishockeytränare i många år) främst sköter fysträningen som det blev en hel del av i somras.

– Deras engagemang betyder verkligen jättejättemycket för mig. Det är verkligen kul att träningen gett så stora resultat. De har mycket erfarenhet från sina egna karriärer och Patrik även från ishockeyn, säger Bouveng.

Tror du att andra är avundsjuka på dig? Det känns ju väldigt lyxigt att ha en så framgångsrik idrottare som Carolina Klüft som coach?

– Avundsjuka vet jag inte. Men det är ju unikt och jag är jättetacksam för det. Jag tror generellt att alla idrottare behöver alla former av stöd och jag tror att det gäller att hitta sin väg och det som funkar för en själv. Hon hjälper mig på vägen och stöttar min resa men det är fortfarande jag som gör min egen väg.

Hur ofta ses ni?

– I somras sågs vi rätt mycket eftersom vi tränade tillsammans. Nu under säsongen har vi ändå kontakt varje vecka, ibland på sms, ibland telefon. Jag ska träffa henne här om någon vecka, det ska bli kul. Det var ett tag sedan nu.

Får beröm av ”Carro”

Carolina Klüft sparar inte på lovorden när hon beskriver ishockeytalangen som kontaktade henne för två år sedan och ville ha ett bollplank.

– Hon är en ambitiös, ödmjuk, målinriktad och grym idrottare. Josefin tar ansvar för helheten och ger 100 procent för att ta sig framåt. Både som idrottare och människa. Både jag och Patrik är väldigt glada och tacksamma över att vi har fått vara en del av hennes resa, säger hon.

Klüft säger att deras ambition gällande Bouveng är att vara med och backa henne i de områden hon behöver hjälp i.

– Josefin har med stöd av oss format sin egen väg framåt. För oss är det viktigt att den aktive är i centrum och självklart som i det här fallet genom en bra dialog med klubben. Eftersom Patrik har jobbat som ishockeytränare i många år så har det också varit en stor tillgång.

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

Valde bort Brynäs inför gymnasiet

Bouvengs nya klubb Brynäs ligger tvåa i tabellen strax bakom Luleå och 19-åringen njuter av att vara i toppen. Hennes bild av Brynäs som en satsande klubb stämmer mer än väl, menar hon.

– Det är till och med över mina förväntningar. Man känner sig verkligen som en del av föreningen och alla bemöter en med väldigt fin respekt, det betyder mycket.

Skiljer det sig mot Djurgården, nu när du har något att jämföra med?

– Jag vill inte gå in och jämföra föreningar för alla jobbar på olika sätt. Det jag kan säga om Brynäs är att jag var här och tittade inför gymnasiet. Då fanns inte samma struktur kring damlaget och hur hockeygymnasiet skulle vara, så då valde jag bort det rätt snabbt. Från det till att nu höra av sig själv hit när jag inte skulle åka över till USA. Jag ser verkligen att Brynäs tagit enorma kliv som förening.

Hon trivs väldigt bra tillsammans med lagkamraterna, och inte minst stjärnduon Mrazova och Stalder.

– En viktig del jag tagit med mig är att båda mina kedjekamrater tränar stenhårt, men vi försöker verkligen ha kul varje träning. Glädjen är viktig för mig, det är min största drivkraft. Att se att man kan vara på den nivån och ha kul samtidigt fast man kör 100 procent när man väl kör – det är inspirerande.

Men tiden i Brynäs kan bli kort – i alla fall för den här gången – då Bouveng hoppas att chansen till spel på universitet kommer till hösten igen. Framåt i karriären är det annars fokus på Damkronorna och drömmen om OS. Hon känner i år ett större förtroende i landslagströjan än under debutsäsongen ifjol.

– Jag känner att jag spelat en mer ledande och offensiv roll och fått spela powerplay och sådär. Det har jag verkligen tyckt varit kul. Det är där jag vill vara där jag får ut mitt spel som mest.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!