Selänne hyllad – tackade ”Foppa”

HOCKEY

I somras blev Teemu Selänne invald i NHL:s Hall of Fame och i natt blev han hyllad i Toronto.

I sitt tacktal valde han att lyfta alla som betytt något extra för hans karriär.

Bland annat Peter Forsberg.

Foto: AP

Den finländske hockeylegendaren Teemu Selänne blev under natten hyllad för sin gärning. Efter att han i somras blivit invald i NHL:s Hall of Fame – som den andre finländaren någonsin efter Jari Kurri – var han i natt på plats i Toronto för att hålla ett tacktal.

En känslofylld Selänne tackade då flera namn som inverkat positivt på hans karriär, före detta lagkamrater som Thomas Steen och Fredrik Olausson från tiden i Winnipeg nämndes bland andra. När hans tidsresa genom karriären kom till Colorado, där han spelade säsongen 2003–04, valde han att lyfta Peter ”Foppa” Forsberg.

Kariya speciellt viktig

Därtill nämnda han förstås familjen, hustrun Sirpa, sina barn och föräldrar. Men Selänne ville kanske allra mest nämna sin agent och "extrapappa" Don Baizley, som gick bort i cancer 2013, och radarkamraten Paul Kariya från tiden i Anaheim som även han blev invald i Hall of Fame.

– Jag är så enormt glad över att vi blir invalda i Hockey Hall of Fame tillsammans i dag. Ingen spelare har betytt så mycket för mig som Paul, sa Selänne.

Under sin långa NHL-karriär spelade Selänne, nu 47 år, i flera klubbar.

Winnipeg Jets, San Jose Sharks och Colorado Avalanche finns alla på listan. Framför allt är det dock tiden i Anaheim Ducks - med vilka ”The Finnish Flash” vann Stanley Cup 2007 - som är värd att nämna.

Foto: Christopher Katsarov / TT / NTB Scanpix
Selänne hyllade Paul Karyia.
ARTIKELN HANDLAR OM

NHL