Bjurman: Här de tio största stjärnorna i Globen

HOCKEY

NEW YORK. Grattis, Sverige och Stockholm.

Ni får inte se vilka NHL-matcher som helst under helgen.

Det är, som sig bör, två lag fullspäckade med artister och kittlande profiler som två gånger om går i clinch på Globen-isen.

Per Bjurman – som vinterhalvåret igenom följer världens bästa hockeyliga på plats i Nordamerika – rankar här de tio främsta stjärnorna som kommit flygande över Atlanten.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

1. Erik Karlsson, Ottawa.

– Ingen utförlig presentation lär vara nödvändig. ”EK65” är inte bara Sveriges största hockeyspelare så här i det sena 10-talet. Det finns bara två andra i hela NHL – Sidney Crosby och Connor McDavid – som har samma stjärnglans som den gudabenådade konstnären och underhållaren från Landsbro.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

2. Nathan MacKinnon, Colorado.

– Förstavalet från draften 2013 är Colorados främsta hockeybegåvning, utrustad med ett briljant spelsinne och den typ av häpnadsväckande snabbhet som håller på att bli det moderna NHL:s verkliga adelsmärke.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

3. Matt Duchene, Ottawa.

– För mindre än vecka sedan var det tänkt att Duchene skulle representera Colorado i Stockholm. Men efter söndagens jättetrejd tillhör han istället motståndarsidan. Det är en detalj som skänker hela stockholmshelgen extra kittling. För vi talar om en superstar här och om han får en snabb nytändning i ett lag han tydligen längtat till i över ett år kan det bli åka av.

Foto: JONATHAN NÄCKSTRAND / BILDBYRÅN

4. Gabriel Landeskog, Colorado.

– Ett stycke old school-dynamit med munläder, blick och attityd som får de flesta att rygga tillbaka . Tuffaste svensken I NHL sedan Douglas Murray, helt enkelt. Och han kan spela hockey också.

Foto: David Zalubowski / TT NYHETSBYRÅN

5. Semyon Varlamov, Colorado.

– Ojämn och tidvis till synes ointresserad. Men när han vill och skärper fokus är ”Varly” en av de allra mest spektakulära målisarna. Slog personligt rekord med 57 räddningar för en dryg vecka sedan, så stockholmsresan tycks sammanfalla med en rungande formtopp, 

6. Mark Stone, Ottawa.

– En klassisk sniper. Hårddraget kan man säga att det är Erik som slår passningarna och Stone som gör målen.

7. Mikko Rantanen, Colorado.

– Stor och tung, men samtidigt snabb och teknisk. Det gör den 21-årige finländaren till den moderna typen av powerforward. 

8. Dion Phaneuf, Ottawa.

– Inte samma dynamiska krutladdning som för sju-åtta år sedan, det går numer lite för fort för den 32-årige resen ibland. Men en intressant karaktär, MED karaktär, är han fortfarande.

9. Tyson Barrie, Colorado.

– Den ledande backen i Colorado och 26-årige Barrie är i strålande form. Har gjort 6 poäng på de 4 senaste matcherna och ligger femma i backarnas poängliga – före storstjärnor som Victor Hedman och Erik Karlsson.

10. Derick Brassard, Ottawa.

– Mats Zuccarellos gamle lekkamrat från New York Rangers är numer förstecenter i Senators. Klurig och egensinnig, och när han sätter den sidan till kan han vara extremt målfarlig också.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Colorado

Ottawa