”Masken” berättar om avhoppet

Tänker aldrig bli sportchef igen: ”Jag har fan ingen energi, jag är tömd”

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N
HOCKEY

Efter fem år som sportchef i Rögle väljer Anders ”Masken” Carlsson, 56, att hoppa av efter den här säsongen: 

Ett beslut som vuxit fram under en längre tid:

– Jobbet tär på krafterna och det är svårt att få någon riktig energipåfyllning, säger han till Sportbladet.

Det är ett beslut som vuxit fram under en längre tid och för några dagar sedan tog Anders Carlsson det definitiva beslutet. 

I dag meddelade Rögle att Carlsson inte kommer att utnyttja den option på ytterligare ett år som han har i sitt kontrakt med Rögle. 

Enligt den klausul som fanns i kontraktet hade han några månader till på sig att bestämma sig om kommande säsong, men valde att gå ut med det nu 

– För mig känns det ärligare att göra det nu. Det betyder att klubben får en chans att i lugn och ro hitta en ersättare som i sin tur kan sätta sin egen prägel på nästa säsongs lagbygge, säger han.

Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYR N

– När jag väl bestämt mig var det bättre att vara öppen och ärlig, annars blir det fort en massa spekulationer, säger Carlsson. 

I utgångspunkt ska han jobba kvar säsongen ut, där vd Marcus Thuresson kommer att få mer inflytande över det sportsliga, men det kan också bli att Carlsson slutar tidigare: 

– Hittar Rögle en ny sportchef finns det ingen anledning för mig att vara kvar. Men tills vidare jobbar jag på som vanligt, säger han.

Dementerar uppgifterna om konflikt

Det har spekulerats i en konflikt mellan Carlsson och Marcus Thuresson. Något Carlsson dementerar å det bestämdaste: 

– De är absolut ingen schism mellan Marcus och mig. Tvärtom. Marcus och jag är jäkligt tajta och har hjälpts åt med mycket. Han har verkligen varit ett stort stöd för mig och är en människa som jag bara har gott att säga om. Det vill jag verkligen poängtera. Markus och jag var överrens om att göra så här, jag ville göra nåt nytt nästa år och klubben också.

I stället är det den utsatta positionen som sportchef som gör att Carlsson inte längre vill fortsätta: 

– Jag vill det här, alltså göra något annat. Jag har fan ingen energi, jag är tömd. Det är så jäkla svårt att få energipåfyllning i det här jobbet.

Är det all kritik och negativa kommentarer som gör att det är så?

– Att det gnälls tillhör jobbet och det bekommer mig inte så mycket för jag läser inte. Men man bryr sig om folk och man bryr sig hur det går. Man bryr sig om killarna och klubben och det tär något enormt när man inte får den framgång man vill ha, säger han och fortsätter:

Deveaux-gate tog bort all glädje

– Vi var nära att gå upp i SHL mitt första år och lyckades sedan andra året. Men då hände det här med (André) Deveaux och det tog bort all glädje. Inte ens då fick man vara glad. Även om vi hade gjort något bra mådde man ändå inte bra. Och att etablera sig i SHL är svårt, men nu gör vi vår tredje säsong i rad och det har Rögle aldrig tidigare lyckats med. Nu känner jag att det är dags för någon annan att förädla det här framöver. 

Du har varit sportchef tidigare i Leksand, har det ändå varit tuffare än du trodde?

 – Nej, det kan jag inte säga. Jag vet hur det är. 

Vad ska du göra nu?

– Jag vet faktiskt inte. Först måste det här få lägga sig lite, men sedan måste jag hitta ett nytt jobb. Men en sak är säker: jag är i alla fall färdig med sportchefsjobbet. Det vill jag inte ha någon mer gång. 

Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26