Skandallaget slogs efter sex sekunder

HOCKEY

Vitiaz Tjechov attackerade motståndare direkt på nedsläpp

KHL skakas återigen av skandalscener.

I går gjorde det ökända fightinglaget Vitiaz Tjechov sig skyldiga till nya överfall.

Nu kräver antagonisten, Avangard Omsk, att KHL utesluter dem ur ligan.

– Vi hatar Avangard, säger Josh Gratton, slagskämpe i Vitiaz.

Efter skandalmatchen den 9 januari, då spelet fick avbrytas mindre än fyra minuter in i den första perioden efter totalt 707 utvisningsminuter, är historien alltid likadan när KHL-lagen Avangard Omsk och Vitiaz Tjechov möts:

Vitiaz tvingar fram nya slagsmål.

Slog ner stjärnan

Direkt efter första nedsläpp i gårdagens möte stormade lagets förstafemma fram och hoppade på samtliga spelare på isen i motståndarlaget.

Josh Gratton, en av Vitiaz fyra kanadensiska fighters, slog ner Avangards tjeckiska storstjärnor Roman Cervenka och Martin Skoula – Jaromir Jagr deltog inte i matchen – som båda fick lämna isen skadade efter bara sex sekunders spel.

– Om det är sant att vi hatar Avangard? Ja, det är det. De är våra motståndare och det här var en bra kraftmätning, säger Josh Gratton till sports.ru.

Enligt uppgifter till Sportbladet ger Vitiaz ägare order om hur laget ska spela och när de ska slåss.

”Det står alltid i svenska tidningar om laget Vitiaz och om hur de alltid slåss och får mycket utvisningar. Det beror helt enkelt på att de får ”bonuspengar” för antalet utvisningsminuter de drar på sig, även om spelarna såklart har en grundlön som alla andra spelare i ligan. Så en fight på fem minuter eller en på två minuter ger alltså spelaren pengar i fickan”, skriver Mikael Tellqvist, målvakt i Dinamo Riga, i sin blogg på hockeykanalen.se.

Kan diskvalificeras från KHL

Oberoende källor till Sportbladet uppger att schismen mellan Avangard och Vitiaz är värst uppe i styrelserummen.

Strax efter slutsignalen i går publicerade Avangard ett officiellt uttalande på sin hemsida med två krav till KHL:s ledning:

1). Diskvalificera Vitiaz från spel i KHL.

2). Livstids avstängning från verksamhet i KHL för lagets styrelse och tränarstab samt spel i ligorna KHL, MHL och VHL för lagets spelare.

– Vitiaz riskerar inte att bli diskvalificerade. Vissa handlingar från vissa spelare kommer däremot att tas upp av vår kommitté, meddelar KHL:s vicepresident Vladimir Sjalajev enligt gazeta.ru.

ARTIKELN HANDLAR OM

KHL