HOCKEY-KROCKEN

avEmil K Lagnelius

European Trophy vill spela slutspel under landslagsuppehåll – konflikt hotar: ”Det finns inget utrymme”

En ny konflikt är på gång inom svensk hockey.

European Trophy vill växa och avgöra sitt slutspel samtidigt som Tre Kronors landslagsturnering – något som hockeyförbundets ordförande Christer Englund utesluter.

– Det finns inget utrymme att lägga in klubblagshockey under de internationella brejken, säger Englund.

Foto: STEFAN JERREVÅNG & BILDBYRÅN
DUBBLA UPPDRAG Johan Davidsson riskerar att vara aktuell både för Tre Kronor och HV 71 i november nästa år.

Det har länge pratats om en Europaliga och till nästa säsong växer försäsongsturneringen European Trophy från 18 till 30 lag. Men det är bara början.

”Kanske 45 lag med”

– Året efter kanske det är 45 lag med, och ytterligare tre från Sverige. Vi skulle gärna vilja spela grundspelet i augusti, men kanske spela slutspelet lite senare, när elitserien håller på. Vi tror att det skulle bli en intressantare produkt om det inte var en försäsongsturnering, säger Anders Ternbom, vd för Hockey Invest Europe AB.

– Det hade varit ypperligt att ta bort ett landslagsuppehåll eller att låta ET-klubbarna spela slutspelet i första brejket som är i november. Det skulle kunna vara en möjlighet för då är ändå elitserien stängd. Eller att man låter landslaget spela, men ändå spelar ET-slutspelet.

Kommer elitserien att finnas kvar på sikt?

– Det är svårt att svara på. Tittar man på mindre sporter som utförsåkning så är det ganska ointressant när Anja Pärson åker i SM, men intressant när hon tävlar i världscupen. Hela samhället går mot en öppnare globalisering och jag tror inte att dagens ungar ser något konstigt i att man gör upp om ett europeiskt guld i stället för ett SM-guld.

Förbundet negativt

HV71 – som nådde final i senaste ET – är positiva till förslaget om ett ET-slutspel under landslagsuppehållet i november.

– Det är dags att lyfta klubbhockeyn på europeisk nivå och göra en utvärdering vad de här landslagsturneringarna de facto ger. Det man hör från IIHF är att man vill supporta den europeiska klubbhockeyn. Då räknar jag med att det här är något vi kommer att komma överens om, säger ordförande Hans-Göran Frick.

Men svenska ishockeyförbundets ordförande Christer Englund är negativt inställd till förslaget:

– Med de erfarenheter jag har från samtal med olika nationsförbund är att de internationella brejken är viktiga för deras landslag. Jag tycker att det är utmärkt med en träningsturnering inför seriespelet. Men vill European Trophy få in ett slutspel får de lägga det under den ordinarie tävlingssäsongen som ligorna har.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tre Kronor