Perkele, vilket fiasko Finland!

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Danmark–Finland 4–1.

Nej, det handlar inte om fotboll.

Det handlar om ishockey-VM – och en av de största skrällarna under 2000-talet!

– Det såg ut som om vi hade ett helkroppsgips på oss, säger Finlands förbundskapten Jukka Jalonen.

Foto: AP/REUTERS

Ishockey-VM i Tyskland har blivit ett skräll-VM hittills.

I alla fall i grupp D. I går slog hemmanationen Tyskland till och vann med 2-1 mot USA.

Och i kväll briserade nästa bomb - om möjligt ännu högre.

Danmark visade ingen som helst respekt mot nationen som för några månader sedan tog brons i OS. De danska spelarna började matchen i ett virvlande tempo.

Och utdelningen kom också. De chockade finska lejonen fick se Danmarks två största NHL-stjärnor sätta varsin puck bakom de finske målvakten Pekka Rinne:

02.20: 1-0 genom NY Islanders Frans Nielsen som med ett direktskott på plockhandssidan överraskade Rinne.

05.19: 2-0 efter ett fantastiskt solonummer av Ottawas Peter Regin. Dansken fintade först bort backen Sami Vatanen och lyfte sedanretfullt enkelt in en backhand upp i nättaket bakom en maktlös Rinne.

Danmark utökade ledningen

Finland reducerade till 1–2 dryga minuten senare genom Petri Kontiola, men trots flera chanser i numerärt överläge (nästan två minuter i fem mot tre också) lyckades inte de tama lejonen kvittera.

Istället chockstartade Danmark på nytt i början av den andra perioden. Efter 1.19 snärtade Julian Jakobsen upp pucken i krysset direkt efter en vunnen tekning.

Resten av perioden handlade om finländsk press - mycket tack vare nya danska utvisningar. Men den danske målvakten Frederik Andersen räddade allt samtidigt som de rödvita spelarna offrade sig framför målet.

Pressen fortsatte i den tredje perioden, men utan den riktiga glöden från de finska spelarna. Trots att laget vann skotten med 37-17 totalt var den danska segern fullt rättvis.

Bäckmans triumf

Frans Nielsen satte avslutande 4-1 i tom bur med 47 sekunder kvar.

Därmed var en av ishockey-VM största skrällar ett faktum.

Efter slutsignalen följde tv-pucksscener när de danska spelarna jublade. I båset kramade de svenska coacherna Pär Bäckman och Tomas Jonsson om varandra.

– Hela laget spelade fantastiskt. Vår målvakt var lysande, men samtliga 20 spelare gjorde sitt jobb. Finland kämpade, men vi jobbade ännu hårdare. De har säkert mer teknik och så, men i dag jobbade vi hårdare. Det var en härlig seger, men vår målsättning är att bli bland de tre bästa i gruppen och för det behöver vi lika bra spel i de två kommande matcherna, säger Frans Nielsen.

Nu toppar Danmark grupp D och har ett fint utgångsläge att ta sig till den andra gruppspelsomgången.

”Det blev pannkaka av allting”

Finland är sist i gruppen och möter i nästa match ett hungrigt tyskt lag...

– Nu har matchen spelats. Vi förlorade. Nu måste vi koncentrera oss på nästa match. Jag tror att laget kan lyfta sig från detta. Det är först nu vi kommer att testas. Detta var första matchen och den var usel från vår sida, säger Finlands förbundskapten Jukka Jalonen till YLE.

Petteri Nummelin slog rekord i antal VM, 15, men hade inte mycket att glädjas åt den här kvällen:

– Danmark spelade riktigt bra. Vi visste att de kunde spela disciplinerat och det gjorde de verkligen över hela matchen. Självklart är vi besvikna, men det handlar inte om världens undergång, säger han.

Pekka Rinne:

– Det blev pannkaka av allting. Förhoppningsvis gör detta oss bättre i resten av turneringen. Det var en svår match och vi spelade inte bra. Vi måste vara ärliga det finns mycket vi måste förbättra för att stanna kvar i turneringen.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!