NHL

Eriksson – svensk mästare i NHL-klubbar

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. I vad mån han lyckas hjälpa New York Rangers till slutspel återstår att se , men alldeles oavsett kan Anders Eriksson fira att han är nybliven svensk mästare.

I NHL-klubbar alltså.

Ingen annan har spelat för fler klubbar i världens bästa liga.

– Jag känner mig lyckligt lottad. Jag har fått se så oerhört mycket och skaffat fantastiska vänner över hela kontinenten, säger den 35-årige hälsingen.

När den här säsongen började var det fortfarande Michael Nylander som, med sina sammanlagt sju ”adresser”, satt på det svenska rekordet i antalet NHL-klubbar.

Men när Anders Eriksson tidigare tangerade han den noteringen – och när han i mars dessutom trejdades till New York Rangers slog han det.

– Gjorde jag? Är det verkligen så många, säger ”Ante” och börjar räkna på fingrarna.

Och jodå.

Klagar inte

Den 35-årige Bollnäs-sonen har sedan NHL-debuten för femton år sedan respresenterat i tur och ordning Detroit Red Wings, Chicago Blackhawks, Florida Panthers, Toronto Maple Leafs, Columbus Blue Jackets, Calgary Flames, Phoenix Coyotes och New York Rangers

– Ja, skrattar han, det är ju en del. Men när lönetaket infördes fick klubbarna svårare att hålla ihop samma lag under flera år och sådana som jag fick bara acceptera att det, av kontraktsskäl, blev till att flytta mycket.

Till ekvationen ska också räknas sejourer i diverse farmarlag, några försök i Ryssland och elitseriespel.

Det låter rätt jobbigt, men Anders Eriksson klagar inte. Tvärtom.

– Jag är lyckligt lottad, jag får ju spela hockey på heltid och bortsett från barnen finns det ingenting i världen jag älskar mer än att spela hockey. Jag håller inte på med det här för pengarna, jag gör det för att det är så fruktansvärt roligt att spela och träna och gaffla med grabbarna i omklädningsrummet.

– Dessutom har jag fått se så oerhört mycket och skaffat fantastiska vänner över hela den nordamerikanska kontinenten.

Bidrar med lugn

Nå, även de mest passionerade hockeyälskare skulle nog ha misströstat inför det öde som drabbade ”Ante” förra säsongen, när han – som sedan länge etablerad NHL-institution – tvingades spela ett helt år i Calgarys farmarlag.

Men hälsingen bara trampade på, med samma goda humör som vanligt.

– Fast det var roligt det med, och man kan hur som helst inte bara ge upp. Det är nåt jag fått med mig från uppväxten. Vi är såna, vi från Bollnäs, skrockar han.

I Rangers, som han började spela med för halvannan vecka sedan, har det gått bra för veteranen från Ljusnans strand. Han har gett försvaret framför Henrik Lundqvist ett lugn och en säkerhet som saknats tidigare i vinter.

– Men det var väl också därför de ville ha hit mig. Här finns många unga, talangfulla backar, men jag kan förhoppningsvis bidra med lite mer av den stadga man skaffar sig med åren, säger han.

Avgörs mot Flyers

Nu är frågan om ”Blåskjortorna”, efter , kan ta sig till slutspel.

Allt avgörs i ett infernaliskt dubbelmöte med Philadelphia Flyers den här helgen. Första drabbningen står i Madison Square Garden kommande natt, den andra i Wachovia Center i Philadelphia på söndag.

– Det ska bli riktigt kul. Dom är tunga och tuffa, men vi ska se till att stå upp bra. Jag tror det kan fixa sig, säger den svenske mästaren i NHL-klubbar.

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL