Magnus Nilsson målskytt i Tre Kronor-debuten

HOCKEY

Självklart är mitt mål att komma med i VM-truppen

ZUG, SCHWEIZ

I elitserien är han känd som den hårdjobbande kämpen.

Sen kom Magnus Nilsson till Tre Kronor.

Och blev matchens lirare.

Efter exakt tre minuter av den tredje perioden satte Magnus Nilsson från Luleå pricken över i:et för en överraskande stark debut i hockeylandslaget. På Jonas Rönnqvists förarbete lyfte Nilsson in sitt första landslagsmål, en backhandretur fram till 3-1 förbi målvakten Simon Züger.

17 effektiva minuter senare - när Sverige vunnit träningslandskampen med 3-2 - utsågs Nilsson till Sveriges bäste spelare.

Inte nog med att han hade gjort grovjobbet som han alltid kunnat hantera. Nilsson bildade tillsammans med kedjekamraterna Rönnqvist och Jonas Höglund också den formation som det hände mest kring i bortasegern.

Nilsson, Rönnqvist och Höglund dominerade och låg bakom två av de svenska målen. Dels Jonas Höglunds 1-0-mål redan efter 44 sekunder, dels Nilssons matchavgörande.

- Vår kedja fick bra tryck på schweizarna hela tiden, konstaterade Nilsson efter landslagsdebuten.

- Vi kunde gott och väl gjort både två och tre mål till där i början.

Solomål av Franzén

För i matchens inledning fanns det gott om svenska chanser. Tre Kronor var överlägsna i första perioden men kryddade pressen med mer eller mindre lyckade avslut.

I den andra perioden, efter 5.25, kom dock 2-0-målet, i numerärt underläge. Linköpings Johan Franzén tog tag i pucken på egen hand, soloåkte igenom den schweiziska försvarszonen och avslutade distinkt med ett skott i krysset.

Men så dags hade matchbilden förändrats.

Schweiz hade slängt respekten över sargen och tagit tag i det egna spelet, och om det inte varit för ett par avancerade räddningar från Luleåmålvakten Daniel Henriksson hade schweizarna redan i andra perioden kunnat hämta in underläget.

Hopp om VM

I inledningen av den tredje perioden skapade hemmalaget spänning igen när Reto Kobach, i numerärt överläge reducerade till 1-2.

En knapp minut senare kom dock Nilssons 3-1-mål.

- Det var tur att vi fick ett mål så snabbt, konstaterade målskytten.

Som i och med den hoppfulla debuten fått förhoppningar inför framtiden.

- Jag tar ett landslagsläger i taget, men självklart är mitt mål att komma med i VM-truppen.

TT