- Han blir aldrig 100-procentig

HOCKEY

Foppa kvar på sjukhus: Handskador är alltid svåra

UMEÅ

Överläkaren Clas Backman opererade Peter Forsberg.

Han har gjort hundratals liknande ingrepp genom åren.

- En idrottsman med den här typen av skada kanske aldrig kan komma tillbaka. Prognosen är god, men som läkare kan jag inte lämna några garantier, säger Clas Backman till Sportbladet.

Foto: LÅNG VILA VÄNTAR Peter Forsberg var i går kvar på Universitetssjukhuset i Umeå.

Enligt planerna skulle Peter Forsberg lämna Norrlands Universitetssjukhus redan i går, men läkarna som undersökte honom ville att han skulle stanna kvar.

Operationen blev lyckad och inga komplikationer har tillstött - meddelar sjukhuset - men Foppa hade mycket ont under förmiddagen och ordinerades vila.

"Komplicerad"

- Sådana här operationer är väldigt komplicerade och det är vanligt att patienten får stanna hos oss i ett par dygn, säger Clas Backman.

Han är en av Sveriges främsta handkirurger och den som i fredags eftermiddag opererade hockeystjärnan i Umeå.

- Handskador är alltid svåra. Operationen kan lyckas fullt ut, men det är först om ett par månader vi vet hur det egentligen gått, säger Clas Backman.

"Tappar i styrka"

Det är nämligen högst individuellt hur patienten tillfrisknar.

- Vissa blir bra, andra halvbra och sedan finns det en grupp som får stora problem efteråt. Ingen kan säga varför utfallet blir så, säger Clas Backman.

Och tillägger:

- Det enda jag kan säga med största säkerhet är att man aldrig blir hundraprocentig. Man tappar alltid lite i styrka och rörlighet.

"Inga garantier"

Clas Backman har opererat idrottsmän tidigare för samma typ av handskador och konstaterar att prognosen är god.

- De flesta kan fortsätta utan problem, men visst finns det exempel på folk som aldrig kan komma tillbaka, säger han.

- Det finns inga garantier.

I går sa Sten Björnum, idrottsläkare vid Gothenburg Medical Center, till Sportbladet att ett specialskydd kan rädda Foppas säsong -att han med lite tur kan vara tillbaka på isen redan om sex veckor.

Clas Backman tror inte på det.

- Först och främst måste han behålla gipset i åtta veckor, så redan där spricker det resonemanget. Sedan väntar en lång rehabilitering. Nej, jag ser inte hur det ska kunna gå så fort. Det här kommer att ta tid, säger Backman.

Så här ska Forsberg behandlas

Patrik Thornéus

ARTIKELN HANDLAR OM