Dubbla stjärnsmällar för Södertälje

HOCKEY

Förlust – och nu lämnar Jokinen laget

HV71 tog tre viktiga poäng mot Södertälje och är nu på slutspelsplats.

För SSK sved 2–3 i baken dubbelt.

Det är nu klart att laget förlorar NHL-stjärnan Olli Jokinen.

Det har inte gått riktigt som önskat hittills den här säsongen för regerande svenska mästarlaget HV71. Men smålänningarna ser ut att ha vaknat upp vid precis rätt tillfälle. För fjärde gången den här säsongen besegrade HV Södertälje, den här gången med 3–2 (0–1, 1–0, 2–1) i den viktiga streckmatchen i Scaniarinken.

HV tog därmed sin tredje raka elitserieseger, och är på god väg mot slutspel. Det är inte bara poängmässigt som det har börjat röra på sig för HV, utan även inom organisationen.

Avslutar med slutspel?

Tidigare i veckan tvingades Dag Larsson lämna sin plats som sportchef, och på lördagen meddelades det att tränaren Pär Mårts inte tillåts utnyttja sitt optionsår och stanna nästa säsong.

– Jag fick reda på det igår morse. Det känns tråkigt att det är slut för den här gången eftersom jag trivts väldigt bra, sade HV-tränaren.

– Men det finns ingen anledning att kliva av med en gång. Jag vill ställa upp för killarna och driva igenom det här, sade han.

Och killarna såg ut att ställa upp för honom i lördagens jämna och täta match. Vid ställningen 1–1 ordnade Johan Davidsson 2–1 efter bara 17 sekunder i sista perioden.

Södertäljes Anders Burström gav dock större delen av de 5097 i publiken nytt hopp när han slog in kvitteringen efter 7.56.

Sent avgörande

Ställningskriget fortsatte därefter och det såg ut som om det skulle bli förlängning. Då, med 56 sekunder kvar, slog Jonathan Cheechoo in segermålet.

– Otroligt skönt. Det var väldigt jämnt och spännande. Extra viktigt att vi kunde vinna mot just Södertälje, sade Cheechoo.

Det är inte första gången den här säsongen som SSK tappar i slutminuten.

– Det är lite oroväckande att vi tappar på det viset. Jag tycker att det var en bra och jämn match och kanske var vi värda en poäng, sade SSK:s aasisterande tränare Anders Eldebrink.

Södertälje tappade inte bara tre viktiga poäng. Efter en tids spekulationer och rykten är det nu klart att finländske Florida Panthers-stjärnan Olli Jokinen lämnar klubben. En klausul i Jokinens kontrakt gjorde det möjligt för honom att säga upp avtalet, som nu går ut den 30 januari.

Ett stort avbräck för SSK inför den fortsatta jakten på slutspelsplats.

Sportbladet - TT

ARTIKELN HANDLAR OM