Salo tänker om - vill spela VM

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Hardy Nilsson: Åker Edmonton ut är han sugen

Efter VM i Göteborg sa Tommy Salo att han förmodligen gjort sitt sista världsmästerskap.

Nu har han ändrat sig.

Blir Edmonton tidigt utslaget kommer Salo till VM i Finland.

- Jag har pratat med honom och han är positiv inställd, säger förbundskaptenen Hardy Nilsson.

Hardy Nilsson har inlett "operation övertalning" på Tommy Salo. Och blir Edmonton utslaget direkt i Stanley Cup är NHL-proffset positiv till VM-spel.
Foto: PETER WIDING
Hardy Nilsson har inlett "operation övertalning" på Tommy Salo. Och blir Edmonton utslaget direkt i Stanley Cup är NHL-proffset positiv till VM-spel.

I går tog Tre Kronors förbundskapten Hardy Nilsson ut truppen till landskamperna mot Schweiz den 2 april i Umeå och den 4 april i Luleå.

Spelarna från finallagen saknas, men det behövs - hur som helst - NHL-proffs om det ska bli en svensk guldfest i Finland.

Målvaktsfrågan är inte löst. Stefan Liv och Henrik Lundqvist ligger närmast en VM-biljett, men ingen av dem känns som ett förstaval i VM. Pittsburghs Johan Hedberg har sagt att han inte är intresserad och då återstår Tommy Salo, 31.

Salo är intresserad...

Efter VM i våras deklarerade han att han förmodligen gjort sitt sista VM.

Ett beslut han nu verkar ha omprövat.

- Jag har inte fått några indikationer på att han inte skulle tacka ja. Han är sugen. Nu går Edmonton till slutspel och det kanske aldrig ens blir aktuellt, säger Hardy Nilsson.

Han fortsätter:

- Fördelen är att första omgången i Stanley Cup hinner spelas klart innan VM. Många namn kan bli tillgängliga, men det är ingen idé att spekulera vem som kan bli ledig och vem som inte blir det.

...och Tellqvist säger ja

Ett annat målvakt som Hardy Nilsson varit i kontakt är Mikael Tellqvist, som spelar i Torontos farmarlag.

"Tellan" är intresserad.

- Absolut, att få dra på sig landslagströjan är det finaste som finns. Går vi inte till slutspel, något som ser mörkt ut just nu, är jag redo att packa väskan, säger Mikael Tellqvist.

- Jag bryr mig inte om det är som förste-, andre- eller tredjemålvakt. Tre Kronor är Tre Kronor och jag är jätteglad över att jag inte är bortglömd här borta.

Hardy Nilsson har inte bestämt hur många NHL-proffs det kommer att finnas i VM-truppen.

- Men ett par blir det, helt klart. Och alla jag pratat med har gett positiva signaler. Det är bara Alfredsson (Daniel) och Kim Johnsson som tackat nej. Båda ska bli pappor, säger Hardy Nilsson.

Problemet är att de bästa svenskarna spelar i för bra lag i NHL. Namn som Peter Forsberg, Mats Sundin, Nicklas Lidström och Henrik Zetterberg lär inte bli tillgängliga till VM.

Svensklagen som missar Stanley Cup - och spelarna som är lediga

Patrik Thornéus

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN