Jets stjärnsmäll i NHL-comebacken

HOCKEY

...men laget fick stående ovationer trots förlusten: ”Det var rätt otroligt”

1 av 14

NEW YORK. I natt återvände Winnipeg Jets till NHL – och åkte omedelbart på en rungande propp.

Gästande Montreal förstörde partyt genom att vinna den historiska matchen i MTS Centre med hela 5-1.

– Det är ingen ursäkt, men det har varit mer ”hype” än någon av oss varit med om förut, så situationen kändes väldigt annorlunda, säger lagkaptenen Andrew Ladd.

Och det är verkligen ingen överdrift att det varit en sanslös hausse kring Winnipeg Jets första NHL-match på femton år.

Stan – som alltså fick ta över Thrashers från Atlanta inför den här säsongen – har festat en vecka i streck och i natt kulminerade partyt i ett emotionellt vulkanutbrott. Stämningen i MTS Centre minuterna första nedsläpp var i det närmaste overklig. 15 000 vilda fans stod upp i en kvart, förenade i ett enda extatiskt vrål.

Gästerna från Montreal – vana vid publiktryck hemifrån Bell Center – såg dock snabbt till att tysta dem;  redan efter tre minuter gjorde Mike Cammalleri 0-1. Ingen tillfällighet, direkt. Hemmaspelarna var uppenbart tagna av stundens allvar och uppträdde mycket nervöst.

”Kändes annorlunda”

Offensivt blev det så småningom lite bättre, men det de skapade tog Canadiens-målvakten Carey Price säkert hand om och i egen zon fortsatte Jets spela darrigt.

Till slut kunde Montreal alltså vinna med 5-1.

– Utgången är en besvikelse, säger lagkaptenen Andrew Ladd till TSN.

– Men utan att vilja komma med några ursäkter var det verkligen en unik situation. Det kändes annorlunda och vi visste att vi aldrig skulle få vara med om det här igen.

Tröstmålet  gjordes av Nik Antropov och han blev således den förste målskytten i det nya Winnipeg Jets historia.

– På ett personligt plan känns det förstås bra, men det spelar inte så stor roll. Det här är ett lagspel och vi ville ha två poäng, men misslyckades, säger han till nhl.com.

Fick stående ovationer

Svenskarna Tobias Enström och Johnny Oduya spelade båda den historiska matchen och för Enström gick det okej, men Oduya hade en aningen tung kväll och var direkt inblandad i flera av baklängesmålen.

För Montreal spelade ex-djurgårdaren Andreas Engqvist knappa sju minuter.

Och fansen var förstås besvikna?

Inte direkt

Trots att nederlaget var klart gav de sina nya hjältar en standing ovation under slutminuterna av matchen.

– Det var rätt otroligt. När man ligger under i slutet brukar halva publiken gå hem, men det här visar att vi kommer att ha fantastiskt stöd vad som än händer, säger forwarden Mark Scheifele till TSN.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL