Skåning avgjorde hett Norrlandsderby

HOCKEY

Skåningen Mattias Persson såg till att Luleå kunde vinna säsongens andra Norrlandsderby mot Skellefteå på lördagseftermiddagen.

Persson, som gör sin första säsong i elitserien, gjorde 2–0 i sista perioden när matchen stod och vägde.

– Vilken grymt skön seger. Först är vi ute på en roadtrip med två förluster och kan sedan studsa tillbaka och vinna hemma ett sånt här derby. Vilken känsla, säger 25-åringen från Malmö.

Målet mot Skellefteå var Mattias Perssons första i Luleå, och innebar också hans första poäng för laget efter 13 spelade matcher.

– Det var på tiden att det blev mål, det har tagit lite tid, men det känns grymt skönt, säger han.

Tidigare poängkung

2–0-målet gjordes vid en kontring när Skellefteå pressade på för att kvittera. Niklas Olausson hittade Persson med en snygg passning som gjorde skåningen helt fri framför Andreas Hadelöv i Skellefteåkassen.

– Jag kom nästan för nära honom, men lyckades på in pucken med en backhand, säger Persson.

Förra säsongen var han poängkung i allsvenska Troja/Ljungby, tillsammans med Sami Sandell – även han i Luleå den här säsongen.

– Jag tror jag gjorde 55 poäng i fjol. Jag har alltid gjort mycket poäng, men det här är första säsongen i elitserien, och det gäller att jobba hårt, då kan det nog bli fler poäng, säger Mattias Persson.

Norrderbyt i Luleå inför en fullsatt (6 300 personer) Coop Arena var en riktig hockeyfest med två inspirerade lag som verkligen gav allt för att vinna. Hemmalaget dominerade första perioden, i andra jämnade gästerna ut spelet, och tog sedan över i slutrundan.

Tredje nollan

– Vi gick väl ner oss lite i sista perioden, samtidigt som de ville fram, säger Mattias Persson.

Skellefteå hade flera chanser att kvittera. Tomas Skogs var ytterst nära efter tio minuter efter ett flygande anfall, men fick uppgivet sträcka klubban i luften efter en monsterräddning av Johan Gustafsson.

Luleås unga juniorlandslagsmålvakt, i Västerås förra säsongen, var omutlig och höll nollan för tredje gången den här säsongen.

För en knapp månad sedan vann Skellefteå säsongens först derbyt mellan lagen, nu är det utjämnat mellan ärkerivalerna.

Västerbottningarna har nu fyra förluster i rad. Ändå ligger laget trea i tabellen.

– Det är så otroligt jämnt i elitserien. Alla lag kan slå alla, det är små marginaler och det gäller att ha dem på sin sida, sade Anders Forsberg, Skellefteås tränare efteråt.

Luleå ligger sexa i tabellen, bara fyra poäng efter Skellefteå.

Per Vallgårda/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Luleå HF