Sjögrens storspel räckte till seger

HOCKEY

Södertäljes målvakt Pontus Sjögren har kritiserats från alla håll. På torsdagskvällen tystade han – i ett minst sagt pressat tabelläge – kritikerna med karriärens första elitserienolla.

– Det var skönt, nu kan vi bocka av den också, ha, ha. Sedan får folk tycka vad de vill men jag vet vad jag kan. Jag visar – när det är fem matcher kvar och skarpt läge – att jag kan leverera, säger Sjögren.

Djurgården kom som ett vinnande lag till Scaniarinken, SSK som en stukad jumbo i enormt behov av poäng.

Och det var Södertälje som vann (2–0) och bröt den fem matcher långa förlustsviten.

– Det var starkt av oss allihop att bita ihop och leverera med tanke på hur vi förlorar senast, i slutsekunderna. Det är lätt att deppa ihop då och tycka synd om sig själv men det gör vi inte. Nu visar vi att vi klarar av att spela de här måstematcherna på hög nivå, vi klarar av att leverera.

SSK:s plan var att störa Djurgårdens uppspel och få stopp på lagets långa anfall – det gick precis som planerat. Den riviga kämpahockeyn och Djurgårdens oförmåga att ta över spelet gav en böljande hockey som gynnade hemmalaget mest.

– Det är vi som är dåliga. Vi spelar dem rätt i händerna, tappar puckar i mittzonen precis som vi inte får göra. Det är ett skittråkigt lag att möta, de står bara där och väntar och gör inget själva och just då får man bara inte tappa puckar på blå och i mittzonen, säger Djurgårdsforwarden Christian Eklund besviket.

– Det som är riktigt tråkigt är att de vill mer. Vi måste vilja mer än dem. Vi måste vara mer desperata, spela enklare och inte kladda så mycket med pucken.

TT: SSK slåss å andra sidan för livet där i botten, det gör inte ni?

– Nä men vi är Djurgården – och en Djurgårdare måste alltid vilja mest. Sedan vill vi upp till fjärdeplatsen, då får vi börja hemma i slutspelet. Sedan vill man inte komma in slutspelet med en massa förluster. Man vill börja med lite vinster i ryggen.

För SSK var det här tre blytunga poäng, även om sämre målskillnad håller laget kvar på kvalplats bakom tian AIK – båda på 66 poäng.

Och fortsätter Sjögren spela så här, ser det ljust ut i slutspurten:

– Det är alltid lättare att snacka skit om en målvakt i lagen i de nedre regionerna av tabellen men jag vet vad jag kan och litar på mig själv. Jag har visat Hockeysverige vad jag går för, sedan kan allt bli bättre. Jag har haft stämpeln som den perfekta andremålvakten, men den har jag suddat ut rejält nu.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM