Salming dömer ut Foppas comeback

HOCKEY

Legendaren tveksam: ’”Han är för matchotränad”

Foto: kritisk Börje Salming vet hur tufft det är i NHL, och han har svårt att se att Peter Forsberg ska göra succé i sin comeback i NHL.

Det har mestadels varit hyllningar och jubel när Peter Forsberg har annonserat sin comeback.

Men Börje Salming är mer pessimistisk.

Den förre backgiganten tror på en kortvarig NHL-återkomst.

– Jag tror inte att han kommer klara av fem matcher ens, säger han.

Mycket tyder på att Peter Forsberg, 37, i natt gör en efterlängtad comeback med Colorado Avalanche i NHL, borta mot Columbus Blue Jackets.

En stor fråga som många ställer sig är om ”Foppa”, som har en skadelista längre än de flesta, kommer hålla sig hel. Kommer foten hålla? Och om den håller, kommer han åka på någon annan skada?

En som tvivlar starkt på det är Börje Salming, 59. Salming, som har 17 NHL-säsonger och ett antal tuffa skador själv tror inte att Forsbergs comeback blir lyckad.

– Jag tror inte att han kommer klara av fem matcher ens. Jag tror att det är hårdare än han tror. Jag tror att han är för matchotränad. Det är grymt synd, men jag tror tyvärr det, säger Salming.

”Är stenhårt där”

Är det foten du tror kommer ställa till det?

– Det är inte bara foten. Det är kroppen – och allt. Det är stenhårt där. Det är ungefär som Samuelsson (Ulf) sa här om dagen, de kommer att köra över honom.

Salming tror att det faktum att Forsberg inte har spelat på nästan ett år kommer att märkas tydligt.

– Om man ska spela så många matcher, då måste man bli hård i kroppen för att klara av alla tacklingar. Han är grundtränad och bra konditionsmässigt och så, men hårdheten som man får av att spela flera matcher i veckan, det tror jag inte att han har.

– Men jag hoppas verkligen att det kommer gå bra.

En annan som tror att det kommer bli tufft är den före detta Djurgården- och Tre Kronor-stjärnan Håkan Södergren, 51.

”En tuff utmaning”

– Det går fortare än senast, och han har inte blivit snabbare. Det kommer bli tufft, säger han, och fortsätter:

– Att träna är en sak, men att gå in i matchtempo mot killar som har lirat en hel säsong är en annan sak. Titta bara på Sundin (Mats) som bara höll upp ett halvår, han kom aldrig in i det igen. Han har verkligen en tuff utmaning framför sig.

Men det finns flera som tror att ”Foppa” kommer lyckas bra.

– Jag tror inte att han skulle ställa upp om han inte skulle känna att han skulle vara en av de bättre i Colorado. Jag tror att han kommer tillföra laget mycket, säger den förre NHL-stjärnan Tomas Sandström.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL