”Måste lägga ner verksamheten”

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:

AIK:s ordförande rasar mot polisens beslut

Foto: BILDBYRÅN, LASSE ALLARD

Polismyndigheten i Stockholms län har fastslagit att idrottsklubbar med aktiebolag ska betala för polisbevakning.

Ett korkat beslut enligt AIK:s ordförande Peter Mellqvist.

– Det slår mot idrotten på ett sätt som är totalt oacceptabelt, säger han till Sportbladet.

I dag presenterade polisen vad som gäller i framtiden för idrottsklubbar med aktiebolag i Stockholms län.

Första klubb att betala för polisbevakningen blir AIK som står som arrangör för derbyt mot Djurgården den 14 november.

Fram till juli 2012 är ersättningen nedsatt med 75 procent vilket gör att AIK får betala cirka en kvartsmiljon kronor för derbyt mot Dif. Enligt polisens hemsida kostar en högriskmatch annars runt 900 000 kronor.

– Vi kommer inte acceptera det här. Om beslutet inte rivs upp måste vi lägga ner verksamheten, säger AIK:s ordförande Peter Mellqvist till TT.

– Det slår mot idrotten på ett sätt som är totalt oacceptabelt. Det ligger inte i samhällets intresse att göra så här. Det är inte samhällets ansvar att sälja polistjänster.

”De har gjort fel”

Mellqvist tror inte att politikerna förstår hur de nya villkoren kommer att skada idrotten. Han menar att de gjorde fel när de skrev lagen vilket har gjort att de satt press på polisen att debitera idrottsklubbar med aktiebolag.

– Klubbarna skulle ta större ansvar och det har vi gjort, vi har lika mycket vakter som det är poliser på ett derby, säger Mellqvist till Sportbladet.

– Vi har alltså redan balans, det innebar inte att vi skulle betala alla kostnaderna, det var inte syftet. Det förstör svensk hockey och fotboll, det får konsekvenser som politikerna inte medvetna.

Ska överklaga centralt

AIK:s ordförande menar att man måste tänka på hur samhällsnyttig idrotten är och hur mycket den bidrar med ekonomiskt varje år.

– Vi har elitserien som bidrar med flera hundra miljoner kronor i turism varje år, pengar som tillfaller i samband med matcher från supportrar som bor på hotell och äter på restauranger, säger Mellqvist.

– Vi kommer att överklaga det här centralt. Det här beslutet är verkligen korkat.

Måste höja priserna

Kontentan av de nya villkoren blir att AIK tvingas höja biljettpriserna, redan till derbyt den 14 november.

– Vi måste göra det, annars förlorar vi pengar för varje match. Det blir konsumenten som får betala för det här. Det är hög tid att gemene man får reda på hur korkat det här, säger Mellqvist.

– Sedan kan man se det mer filosofiskt. Kan man sälja tjänster som polismyndigheten? Kan vi har hand om det själva? Då har man inte monopol på våldet längre. Jag tycker det hela är en katastrof.

I Stockholm finns det sex klubbar som berörs av de nya villkoren: AIK Fotboll och Ishockey, Djurgården Fotboll och Ishockey och Hammarby Fotboll och Bandy.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN