Brynässpelarna talar ut

Av: Hans Abrahamsson, Johannes Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

LINKÖPING. Niclas Andersén och Simon Bertilsson har dömts för mutbrott.

Efter matchen mot Linköping väljer de ångerfulla Brynäsbackarna att tala ut.

– Det är skönare att få säga som det är, så det inte blir något snack om vem det var och hur det var. Det är ett fel vi gjort, säger Andersén.

Nu har Sportbladet uppgifter om hur det hela har gått till.

Under dagen blev det känt att två Brynässpelare dömts för att ha mutat en provledare att osant intyga att spelarna avlagt jägarprov, något som inträffade i oktober 2014. Straffet blev dagsböter på 49 600 kronor respektive 80 000 kronor.

Enligt uppgifter till Sportbladets i dag onsdag handlar det om två personer som ska ha sålt mängder av falska jaktlicenser, utan att de betalande ska ha behövt gå någon jaktutbildningen. En källa säger att det kan handla om ”ett hundratal” som köpt falska licenser. Den ena personen ska enligt vad Sportbladet erfar vara en jaktledare medan den andra har anknytning till en jakt- och fiskebutik. 

Obekräftade uppgifter säger att de falska jaktlicenserna ska ha kostat 5 000 kronor, eller strax däröver.

Enligt vad Sportbladet erfar ska Bertilsson och Andersén ha betalat på ett sådant sätt att deras transaktioner kunnat spåras, något som i sin tur ledde till den fällande domen.

”Vi har vetat att det skulle komma ut”

Efter matchen mot Linköping i tisdags kväll valde Niclas Andersén, 30, och Simon Bertilsson, 27, att kliva fram.

– Det är en dom som kommit och den får man ta. Det är ett antal år sedan. Man får ta domen och man ångrar sig, säger Bertilsson.

– Vi representerar Brynäs och det blir skit för dem när vi ställt till det så här. Vi får ta straffet och sedan får vi se om det blir några fler konsekvenser, säger Bertilsson.

Niclas Andersén:

– Det var en grej som jag gjorde för några år sedan och det får jag stå till svars för. Så enkelt är det, säger han.

Har det legat över dig under de här åren?

– Nej. Det var ett tag sedan. Vi har vetat att det kommer att komma ut, eftersom vi är offentliga personer. Sedan får man stå för det man har gjort, säger 30-åringen.

Att han och Bertilsson väljer att snacka är för att det inte ska bli några spekulationer kring vilka spelare det handlar om.

– Det är skönare att få säga som det är, så det inte blir något snack om vet det var och hur det var. Det är ett fel vi gjort. Då får man stå till svars för det. Då är det bättre att säga som det är, säger Andersén.

Spelarna valde redan för några veckor sedan att berätta för Brynäs vad som hade hänt.

– Det måste man göra. Vi gjorde det för ett tag sedan, så det inte kommer som någon överraskning för någon. Det är vår arbetsgivare, klart vi måste prata med dem, och familjen. Det får inte komma ut som någon överraskning, säger Andersén

– Jag brukar särskilja på hockeyspelaren och privatpersonen Niclas Andersén. Hockeyspelaren Niclas Andersén får stå sina kast när man gör dåliga saker på isen. Nu får privatpersonen skämmas. Naturligtvis förstås jag att jag är förknippad med Brynäs och det får man ta lärdom av. Man är mänsklig och man tycker det är jobbigt, men det är ingen annans fel. Då måste jag stå upp för det, säger Andersén

Publicerad:

LÄS VIDARE