Emma Nordin: ”Då tror jag vi blir svårslagna”

Luleå-stjärnan i stor intervju inför SDHL-finalen

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN

avEllinor Åkeson

HOCKEY

Luleå mot Linköping – för tredje året i rad.

Sportbladet tog ett längre snack med Luleås profil Emma Nordin inför första SM-finalen.

Det finns förstås någon bakom hockeygallret – och här är hon.

Båda klubbarna jagar titel nummer tre. En av dem kommer således att tangera Segeltorps IF nuvarande rekord som den mest framgångsrika klubben i landets högsta serie för damer.

Poängsprutan Emma Nordin, 27, tror att hennes Luleå har goda chanser att lyckas.

– Klyschigt kanske, men om vi ser till att få ut 100 procent av den prestation vi har i oss tror jag att våra chanser är väldigt goda. Vi möter ett lag som har väldigt hög kapacitet, precis som vi också har, och då gäller det att våga vara det lag som kan få ut den där kapaciteten, säger hon.

– Vi har en game plan som vi jobbat med hela året, som innehåller både försvarsdetaljer och anfallsdetaljer och kan vi få ihop dem till ett paket tror jag att vi blir svårslagna.

Kopplar bort hockeyn med jobb

Emma är mitt uppe i en strålande karriär och har svarat för fina insatser sedan hon kom till Luleå inför säsongen 15/16. Men hon är mer än en hockeyspelare med ett toppnamn i poängligan, över 200 poäng i Luleås mundering och två OS- respektive fyra VM-turneringar med Damkronorna.

– Det blir mycket hockey, men jag vet att det bästa för mig inte är att gå och fokusera på det 24 timmar om dygnet. Jag har blivit ganska duktig på att hitta vägar att komma bort från sporten.

1 av 3 | Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Hur hon kopplar bort och laddar sina batterier? Genom att jobba.

– Under en sådan här intensiv hockeyperiod försöker jag att hitta mina timmar då jag kan jobba. Jag arbetar med digital marknadsföring på distans och har en fantastisk arbetsgivare, så jag kan styra mina egna arbetstider. Det funkar jättebra.

Vill skapa de bästa förutsättningarna

Det är inte många damhockeyspelare som kan leva på sin ishockey, faktum är att de flesta tvingas kombinera hockey med annat arbete för att få det att gå ihop. Många spelare väljer att sluta på grund av detta, eftersom orken inte räcker till.

– När jag var liten var det såklart en dröm att kunna jobba som hockeyspelare. I dag tycker jag att jag är på god väg, även om det är ett par nivåer kvar. Stegen mot bättre förutsättningar tas hela tiden och det är lite grann det som driver mig till att fortsätta. Jag vill vara med på resan och skapa de bästa förutsättningarna för tjejerna som kommer efter mig.

Och har man hennes bästa respektive sämsta egenskap med i beräkningarna går damhockeyn en ljus framtid till mötes.

– Min bästa egenskap är att jag är väldigt omtänksam. Den sämsta är att jag är väldigt envis i det privata livet också, inte bara på planen. Det kan nog vara ganska påfrestande för mina nära och kära.

Foto: JESPER ZERMAN / BILDBYRÅN

”Jag är en person som hatar att laga mat”

Ägnar du dig åt någonting annat än jobb?

– Jag skulle inte säga att jag har någon speciell hobby, det finns det inte riktigt tid för, men jag tycker att det är viktigt att umgås med familj och vänner. Det värderar jag högt.

– Och så är jag lite av en serietittarmänniska. Jag såg ganska nyligen den spanska serien La casa de papel, som var svinbra. Den borde alla se, tycker jag.

Serie, säger du. Har du någon favoritfilm?

– Alltså jag måste nog säga en klassiker: The shawshank redemption.

Har du något favoritgodis som du äter medan du tittar?

– Choklad! Fazer Marianne Original är jag svag för.

Och vad äter du helst för mat?

– Jag är en person som hatar att laga mat, det är det värsta jag vet, men när jag gör det lagar jag helst stuvade makaroner och hemmagjorda köttbullar. Köper jag hem någonting att äta är det oftast någon god sallad med bulgur och bönor.

Vad lyssnar du på för musik?

– Jag tycker om lite av varje. Det beror på vilken sinnesstämning jag är i. Om jag jobbar eller ska spela match, till exempel.

Om du ska spela match mot Linköping, vad blir det då?

– Jag skulle nog börja med något allvarligt, typ rap eller electro, och sedan gå över till något mer glatt, typ country, för att släppa lite på spänningarna och ha kul.

SM-finalerna direktsänds på SVT, med start onsdag den 13 mars. 18:30 - 20:00 SVT2, 20:00 - 20:45 SVT24.

ARTIKELN HANDLAR OM