Busarna i SHL ska straffas hårdare

avTomas Ros

Foto: JOSEFINE LOFTENIUS / BILDBYRÅN

Nu ska busarna straffas hårdare.

Ishockeyn tar efter fotbollen och ger extra straff till dem som drar på sig flera ”game misconduct” i samma serie.

– Vi säkerställer att alla fula förseelser får någon form av konsekvens, säger domarchefen Joel Hansson.

I dag publicerades regelnyheterna för kommande säsong i SHL och övriga hockeyserier i Sverige.

Inga kiosk-vältande saker.

Det som sticker ut är att ishockeyn tar efter fotbollen där man samlar ihop gula kort och delar ut tuffare straff till dem med många gula kort.

I hockeyn finns två typer av matchstraff, match penalty (MP) och game misconduct GM). De har ersatt grovt och lindrigt matchstraff som användes tidigare.

Återfallsbusar straffas hårdare

Match penalty ger automatiskt en matchs i avstängning och kan ge fler matcher vid sidan av isen om disciplinnämnden anser så.

– Om en spelare under en och samma serie, typ SHL, drar på sig tre stycken GM av något slag så stängs denne av en match. Får man sedan sitt femte och sjunde GM så stängs man återigen av en match, säger förbundets domaransvarige Joel Hansson.

Det innebär alltså att busarna, och i synnerhet återfallsbusarna, straffas hårdare.

– Till exempel kan inte en spelare ådra sig en fem minuters utvisning och GM genom en ful förseelse i sista sekunden av en match som står 20-2 – och det inte får någon egentlig påverkan då det bara blir siffror i statistiken. Det här blir ett led i att stärka skyddet och att säkerställa att alla fula förseelser får någon form av konsekvens, utvecklar Hansson.

ARTIKELN HANDLAR OM