”Det kändes riktigt snöpligt”

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

När Sverige fick Lettland i kvartsfinalen började svenska fans blicka fram emot en semifinal. 

På IIHF:s hemsida var budskapet att Tre Kronor skulle hamna i den andra semifinalen. Men när Linus Pettersson och hans kompisar köpt dyra biljetter togs den informationen bort.

– Det kändes riktigt snöpligt, nu kan vi missa Sveriges match, säger han.

De svenska fansen har dominerat under ishockey-VM i Köpenhamn. Match efter match har de svenska fansen hyllats av Tre Kronor-spelarna. Linus Pettersson och hans kompisgäng från Växjö har följt mästerskapet från soffan men när det stod klart att Sverige fick på pappret enkla Lettland i kvartsfinalen bestämde de sig för att åka ner och se en kommande semifinal. 

De gick in på internationella hockeyförbundets hemsida för att se om det stod klart vilken semifinal Sverige i så fall skulle hamna i och budskapet var tydligt. Går Sverige vidare hamnar de i den sena semifinalen, stod det på IIHF:s hemsida. 

– Vi betalade 1400 kronor per biljett och började kika på tågresor ner. Sen när vi gick in på sajten lite senare så hade man tagit bort vilken semi Sverige skulle spela, säger han.

– Det var så extremt tydligt när jag såg slutspelsträdet på IIHF, det var bara att beställa biljetter. Det var snöpligt, säger Linus.

Sverige spelar troligen en tidig semifinal

Internationella ishockeyförbundets ansvariga för hemsidan, Martin Merk, menar dock att det aldrig varit tydligt att Sverige skulle spela i semifinal två. 

– Det du skriver är inte helt sant. Vinnaren mellan Sverige och Lettland är som du säger formellt placerad i den undre slutspelshalvan, men det betyder inte att de kommer automatiskt att spela den sena matchen, säger han i ett mejl och menar tvärtom att det är stor möjlighet att Sverige spelar den tidiga matchen.

Foto: Privat

– Av sportsliga skäl vill lagen spela den tidiga semifinalen vid 15.15 för att få mer vila. Sverige är toppseedat och skulle spela den matchen i så fall. 

Kan du se hur fans misstolkat det när det så tydligt stod ”sf2” i slutspelsträdet? 

– För att vara ärlig är det här första gången på tio år jag hör om ett sådant problem eftersom vi gjort på samma sätt hela tiden. Kanske har andra sporter med fasta schemat influerat hur fansen tänker, säger Merk. 

För Linus Pettersson och hans kompisar gäller det nu att ta ett beslut om hur man ska göra med sina dyrköpta biljetter. Det lutar åt en resa ändå. 

– Ja, vi chansar nog ändå och köper biljetter till andra semin och försöker sälja de andra på svarta marknaden om det blir så, säger Linus Pettersson. 

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!