Skellefteå vann finalrepris

avTT

HOCKEY

I vårens finalspel krossade Växjö sin motståndare Skellefteå.

Tack vare ett uppoffrande försvarsspel och en strålande Mantas Armalis i målet kunde västerbottningarna på torsdagen vinna med 3–0 och få lite revansch för den nesliga finalförlusten.

Skellefteå vann även höstens möte på hemmaplan mot smålänningarna.

Efter en trög start har annars Växjö sakta men säkert smugit sig allt närmare tabelltoppen.

Året har inletts med enbart segrar. Ända tills nu.

I våras var Västerbottningarna en enkel munsbit för Växjö, som haft en förödande plusstatistik i lagens inbördes möten de senaste säsongerna.

Men senast lagen möttes i Skellefteå lyckades hemmalaget ta en trepoängare och även den här gången var det Skellefteå som vann.

Virvlande start

Foto: Erland Segerstedt/TT
Skellefteås målvakt Mantas Armalis höll nollan i finalreprisen mot Växjö. Här avstyr han en chans från Växjös Dominik Bokk.

Lagets nykomponerade trio med virvelvindarna Tim Söderlund, Andreas Wingerli och Edwin Hedberg är en succé så här långt med sin blixtrande skridskoåkning och kedjan hade bara varit på isen några sekunder i sitt första byte när de gav Skellefteå matchens första mål.

Söderlund hittade Hedberg framför kassen och efter 4.06 stod det 1–0 till hemmalaget.

Det var Edwin Hedbergs sjätte mål så här långt.

Växjö saknade lagets målspruta Janne Pesonen och tog i den andra perioden över matchen utan att kunna göra mål. Massor av chanser skapades och pucken dansade på mållinjen flera gånger bakom en storspelande Mantas Armalis i Skellefteås mål.

I stället kunde Skellefteå utöka sin ledning i numerärt överläge mitt i mittenperioden.

Mål i powerplay

Powerplay har fungerat dåligt länge, nu var det betydligt vassare och när Bud Holloway fick chansen tog han den. Kanadensaren avancerade mot målet, siktade och satte säkert upp pucken i närmaste kryss.

Försvarsspelet är en annan faktor inte fungerat som det ska för Skellefteå. Den här matchen visade laget en helt annan skärpa och offervillighet, låg tätt inpå sina motståndare.

Dessutom hade man flera gånger turen och millimetrarna på sin sida när Växjö pressade på i slutminuterna.

Men framför allt var det Mantas Armalis suveräna målvaktsspel som räddade trepoängaren.

Joakim Lindström satte punkt för matchen med ett mål i tom kasse.

Foto: OLA WESTERBERG / BILDBYRÅN
Så många SM-guld har SHL-lagen 00:26