Krutgummorna bakom Tre Kronor-stjärnan

1 av 4 | Foto: Magnus Hellberg
Mormor Irene ger sonsonen förmånen att vara med på en selfie.
HOCKEY

MOSKVA. Finns få Tre Kronor-spelare som har så rutinerade fans som målvakten Magnus Hellberg.

Mormor Irene, 78 år, och gammelmormor Edith, 101 år.

– Jag brukar facetima med dem och hålla kontakten. Gav gammelmormor tio rosor när hon fyllde 101 år nyligen. Hon är en krutgumma, säger Tre Kronor-målvakten.

I helgen möter Tre Kronor Sydkorea och Tjeckien i de sista OS-genrepen. 

Ett sista test för målvakten Magnus Hellberg att bevisa för förbundskaptenerna att han ska med till OS.

Med stor säkerhet kommer Hellberg med eftersom han varit uttagen till båda landskampsturneringarna hittills och det är även tre målvakter som tas ut till OS-truppen.

– Det vore en dröm. Det har varit en speciell säsong och OS åker jag till i alla lägen, säger han.

Ja, en speciell säsong kan man lugnt säga för Hellberg.

Har flyttat till Kina

Han bytte NHL/AHL mot KHL och kinesiska Kunlun där Mike Keenan både var sportchef och tränare. Säsongen startade bra för Hellberg och Kunlun, men på slutet har laget dippat och Keenan har sparkats.

– Vi har det tufft. Bara att erkänna. Resorna sliter på oss och den här säsongen har varit så komprimerad på grund av OS. Jag har inte koll på hur många resdagar eller flygningar vi gjort, men det har varit mycket och varit slitsamt, säger Hellberg, som även tagits ut till KHL:s allstar-match den här säsongen.

Han spelar i Peking, nio tidszoner från Stockholm och sju tidszoner från Moskva.

– Ibland när vi flyger på bortamatcher så stannar vi kvar i vår dygnsrytm och äter middag vid midnatt och går och lägger oss vid 05.00. Jag försöker att bunkra sömn så mycket som möjligt och tar sömntabletter för att optimera sömnen. Jag gör inte det under för lång tid, det är inte bra för kroppen. Men när man har match dagen efter och måste sova så är det en hjälp, säger han.

”Man ska ta sig tid för äldre människor”

Tidigare spelade Hellberg i Nordamerika och hade ingen möjlighet att åka hem till nära och kära i Uppsala under säsongen.

Nu är det annorlunda och landslagssamlingarna har gett en öppning att träffa familjen lite oftare.

Och familjen Hellberg består bland annat av två krutgummor, Irene, 78 år och Edith, 101 år.

Magnus mormor och gammelmormor. 

Han facetimar (videosamtal) under säsongen med båda två och när Edith nådde den smått fantastiska åldern av 101 år 4:e december så grattade Magnus först via facetime och när han var hemma någon dag senare så hade han med sig tio röda rosor.

– Man ska ta sig tid för äldre människor. Man vet inte hur länge de finns med oss, säger Hellberg.

Både Irene och Edith är hockeyintresserade och följer Magnus äventyr.

– Irene brukade kolla på mina matcher med Almtuna och hade matchtröja på sig. Edith har kanske inte samma hockeyintresse, men hon har uppfostrat mig. När jag hade mina jeans på mig när vi sågs så sa hon "det är hål i jeansen". Det gillade inte hon. Det ska vara ordning och reda samt helt och rent, säger Magnus Hellberg. 

ARTIKELN HANDLAR OM