Mårts om Hedman: ”Jag ångrar inget”

Foto: TT
Victor Hedman.

avTomas Ros

HOCKEY

Han kritiseras, fortfarande, för att han inte tog Victor Hedman till OS-truppen för 15 månader sedan.

Nu är Hedman nära att utses till Stanley Cups bäste spelare.

– Jag ångrar inget. Vi tog ut spelare i block till OS och vi kunde inte ge Hedman den istiden som han förtjänade, säger Pär Mårts.

Foto: TT
Pär Mårts.

Läs Per Bjurmans stora intervju med Victor Hedman

Tampa Bay är just nu två matcher från att koras till världens bästa hockeylag och att vinna Stanley Cup.

Och en av de spelare i Florida-laget som klivit fram och blivit en bjässe är Victor Hedman, som är tvåa i plus/minus-ligan och har mest istid i pop-laget Tampa Bay.

En otrolig utveckling på kort tid för 24-åringen från Örnsköldsvik.

Och en snackis bland expertis i Nordamerika är att Hedman inte platsade på åtta svenskar backar i OS 2014 i Sotji. Något som Henrik Tallinder och Alexander Edler gjorde.

”Lätt att kritisera nu”

Hedman ratades av förbundskapten Pär Mårts.

– Ja, det gjorde han. Lätt att kanske sitta nu i efterhand och kritisera det. Men vi tog det beslutet då och vi byggde mycket runt försvarsblocken från Chicago och Detroit. Sedan ville vi ge mycket offensiv istid till Erik Karlsson och då blev det inte mycket kvar till en sådan back som Hedman. Jag gläds över den framgång som Victor haft. En otrolig säsong. Han har blivit bättre på precis allt, säger Pär Mårts.

Inför VM i Prag valde Mårts att åka att hälsa på hemma hos Oliver Ekman-Larsson i Arizona. Ett sätt att snacka ut om varför Mårts valde att bänka Oliver under OS i Sotji. Nu kan det bli aktuellt med samma resa till Tampa eller Örnsköldsvik i sommar. Ett sätt att rensa luften mellan Hedman och förbundskaptenen.

– Jag gjorde inte den resan under våren till Victor för att jag visste att Tampa skulle gå till slutspel. Men det finns kanske tid att följa upp Victor i sommar och snacka inför kommande turneringar, säger Mårts.

Har sommarlov

Vår förbundskapten ser delar av Stanley Cup-finalerna. Men inte hela.

– Nej, jag inleder att se dem. Men orkar inte igenom hela matcherna. Får se på höjdpunkterna på morgonen istället, säger Mårts, som just nu pustar ut efter säsongen och har sommarlov.

Hans kontrakt går ut om elva månader med ishockeyförbundet. Framtiden därefter är osäker.

– Jag vet inget mer. Tänker inte på World Cup och siktar just nu på mitt uppdrag att leda Tre Kronor i VM i Ryssland nästa vår, säger Mårts.

Svenska NHL-stjärnornas lyxgåvor till sina föräldrar

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL