André Deveaux

”Varför prioriterades inte hans säkerhet?”

Av: 

Adam Bäck

HOCKEY

André Deveaux och hans fru talar ut om tiden efter överfallet

Det var 51 dagar sedan André Deveaux attackerade Västerås Per Helmersson med ett yxhugg.

Deveaux menar att en tackling från Helmersson och en efterföljande hjärnskakning låg bakom attacken.

– Per Helmersson straffades inte alls för tacklingen mot mig. Titta på videon från den matchen. Domarna står bara och tittar på mig medan jag ligger där medvetslös, säger Deveaux till kvällsposten.

”Sköna killen” som slagits 120 gånger – historien om Deveaux

André Deveaux fick svensk ishockeyhistorias hårdaste straff efter yxhugget mot Per Helmersson – elva månaders avstängning.

Deveaux fick även sparken från Rögle och anmäldes för misshandel.

För drygt en vecka sedan höll Deveuax en presskonferens i Toronto där han menade att en tidigare tackling från Helmersson, som ska ha orsakat Deveaux en hjärnskakning, låg bakom attacken.

”Chockad över hans uttalande”

Nu berättar kanadensaren, tillsammans med sin fru, Anya Nordström, mer ingående om incidenten. Hon är framför allt besviken på Rögles läkare, Karim Sangeri, som tidigare sagt i intervjuer att Deveaux inte alls drabbats av en hjärnskakning.

–  I Nordamerika har vi någonting som kallas "doctor-patient confidentiality". Man kan inte kliva ut i media och prata om såna här saker. Jag vet inte vilken läkare det här är, men jag är chockad över att han uttalar sig och säger att André inte har en hjärnskakning – att han har hittat på det här. Jag menar, samtidigt ser jag själv hur min man knappt kan gå ut med hunden. Det här har gjort vårt liv fruktansvärt, säger hon till kvällsposten.

”Domarna står bara och tittar”

Deveaux själv berättar att tre olika läkare i Nordamerika har diagnostiserat honom med hjärnskakning, men i Sverige fick han klartecken för spel.

– Per Helmersson straffades inte alls för tacklingen mot mig. Titta på videon från den matchen. Domarna står bara och tittar på mig medan jag ligger där medvetslös, säger Deveaux.

”Jag vet hur illa det ser ut på videon”

– Varför prioriterades inte hans säkerhet? Jag vet hur det ser ut på videon, jag vet att det ser illa ut, men slaget var riktat mot skridskon och spelaren kunde delta i två matcher efter det här. Min man däremot drabbades av ett huvudtrauma som påverkar honom varje dag och ingen läkare kan säga när han kommer att bli bra, säger Anya Nordström.

På ett av videoklippen från uppvärmningen kan man se hur Deveaux står och pratar med Rögles assisterande tränare, Mikael Gath, strax innan överfallet.

Men frågan om han fick en direkt order att attackera Helmersson vill Deveaux fortfarande inte svara på.

”Sköna killen” som slagits 120 gånger – historien om Deveaux

ANNONS

Stor dramatik eller promenadseger? Tippa helgens toppfotboll och se om du fixar 13 rätt.

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Europatipset

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

André Deveaux

SHL Svenska hockeyligan