Grattis Södertälje – till ett skönare slut mot topplag utan motivation

avTomas Ros

HOCKEY

Motivation slår alltid klass.

Så är det alltid. Därför är det bara att gratulera Södertälje som slipper möta bottenkollegorna i slutspurten av elitserien.

Topplagen har massor av skador inför dagens matcher. Hade det varit slutspel hade nog sjuklistan varit obefintlig. Minns Mattias Timander i fjol i slutspelet när han spelade med svåra smärtor i de sista finalmatcherna.

I ett slutspel offrar man ett ben eller en hand.

Inte arbeta ihjäl sig

Men inte i omgång 52 eller 55. Så är det bara.

Därför är det topplagen som avgör hur streckstriden slutar. Det bästa för lagen i bottenstriden är att på hemmaplan möta ett topplag, som har en lång resa i benen.

Jag bevakade Mora–Modo i omgång 54 i fjol. Mora vann med 5–2 och i mittperioden öste man in fyra mål på 13 minuter. Modo hade andremålvakten Mikael Zajkowski i mål och spelade utan Niklas Sundström och Andreas Salomonsson. De valde även att åka buss till Mora från Örnsköldsvik, hade det varit en match av vikt hade man tagit flyget.

Två dagar därefter var det returmatch i Örnsköldsvik, även då fick andremålvakten Mikael Zajkowski chansen. Mora vann även returen och gjorde tre mål på åtta skott i de två första perioderna.

Jag är övertygad om att samma scenario kommer att utspela sig i år. Lag i ingenmansland i toppen kommer inte att arbeta ihjäl sig för att vinna.

Det är sportens grundregel – motivation slår alltid klass.

Har man inget att spela för offrar man inte det lilla extra. Seger och ära är fina ord, men inget man spelar småskadad eller offrar framtanden för.

Luleå–Timrå nästa lördag. Det bubblar av nyfikenhet i mig vilket lag Timrå sätter i bussen som åker de sex-sju timmarna norröver. Kan aldrig tänka mig att Charles Berglund vill ha slitna spelare i bussen. Då är det bättre att de får vara kvar i Sundsvall och titta på andra chansen i melodifestivalen.

Det kan bli Luleås livlina.

Pratade med Brynäs sportchef Michael Sundlöv i går. Han hade inte sovit på hela natten. Nu börjar paniken och sömnbristen att sprida sig i Brynäs. Sundlöv berättade också att han hade pratat med Leif Boork. Kanske ser vi ännu en sjuk tränarrockad i elitserien inom kort.

ARTIKELN HANDLAR OM