I slutspelet är det doldisarna som avgör

Publicerad 2012-04-21

Fråga svenska folket, och de kan knappt nämna en enda spelare i Phoenix.

Men det är gedigna lagbyggen, inte enstaka stjärnor, som vinner Stanley Cup. Och målvakter.

Jag hoppas resultaten står sig i flera av pågående matchserier, där den nya tiden stormar fram i form av Phoenix, Nashville och St Louis.

De bevisar att det går att åstadkomma stora saker med små medel. Med rätt folk i föreningen som gör rätt val kan man ­komma väldigt långt.

Jag gillar dessutom att de inte är beroende av några enstaka spelare. Hur gärna du till exempel vill hävda att Toews, Kane och Sharp vann Stanley Cup åt Chicago 2010, så var det egentligen killarna i andra- och tredjekedjan som var bättre än Philadelphias ­andra- och tredje kedja.

Och just den egenskapen tycker jag de här lagen har, och gudomliga målvakter.

New York Rangers Henrik Lundqvist dominerade grundserien, men nu är det betydligt större konkurrens om titeln bästa målvakt. Det är i dagsläget jämnt skägg mellan ”Henke”, Nashvilles Pekka Rinne, LA Kings Jonathan Quick, St Louis Brian Elliott/Jaroslav Halak och Mike Smith i Phoenix.

För dåliga målvakter

I mötet Pittsburgh–Philadelphia har lagen vunnit sina matcher tack vare att motståndarnas målvakter varit för dåliga. En bra målvakt hade inte släppt in hälften så mycket mål. Det lag som går vidare från den här matchserien kommer få det ruskigt svårt att överleva nästa omgång med det målvaktsspelet.

Målvaktens betydelse ser du även hos Vancouver som med en dålig Roberto ­Luongo förlorade de två första matcherna mot LA Kings. När de bytte ut honom förlorade man först bara med 0–1 för att där efter vann man med en storspelande Cory Schneider.

Som gammal back gillar jag målvakter som bestämmer, som märks, och skrämmer forwards till att passa i stället för att skjuta. Och om jag hade spelat i dag hade jag helst velat ha nordmännen Lundqvist eller Rinne bakom mig.

Men blir Lundqvist mänsklig vinner ­Ottawa pågående matchserie. Är han sig själv, det vill säga omänsklig, vinner Rangers. Jag hade på förhand Rangers som favorit, men Ottawa har luskat ut att man inte kan spela hockey ut efter sargerna mot Rangers.

Bäckström tillbaka

Det är knapp fördel Washington mot Boston. Capitals kommer till fler farliga avslut medan Boston tvingas skjuta mycket utifrån. Washington får även tillbaka Nicklas Bäckström igen, och det känns som om laget har en växel till att lägga i.

Fråga svenska folket, så kan de förutom Ekman-Larsson säkert inte nämna en enda spelare i Phoenix. Men jag uppskattar dem ha 70 procents chans att slå ut Chicago. ­ Deras coach Dave Tippett har stor del i framgången, en tänkare som har förmågan att se små detaljer i spelet och ändra under matchens gång. ­ Lagets brist på Stanley Cup-rutin kan dock spela dem ett spratt.

New Jersey har också en målvakt som har kapacitet att vinna Stanley Cup, men tyvärr har laget framför Martin Brodeur inte det.

Följ ämnen i artikeln