Luleå HF

Seriesegrarens dunderfiasko

Av: 

Emil K Lagnelius

Jimmy Stålnacke

HOCKEY

Luleå ut i kvarten – AIK till semi igen

LULEÅ/STOCKHOLM. Praktskrällen är ett faktum, historien har upprepat sig.

AIK är åter klart för semifinal efter att ha knockat ännu en seriesegrare.

Ett gigantiskt fiasko för guldkandidaten Luleå.

– Vi blev överkörda, det känns jävligt surt. Det finns inga ursäkter, säger lagkaptenen Niclas Wallin.

– Man hittar inte så jävla mycket ord nu alltså. Det blir bara ett tomt svart hål, säger Johan Fransson till Sportbladet.

Ni kan historien vid det här laget: Förra säsongen krånglade sig AIK till slutspel i sista omgången och valdes först av seriesegraren HV71. Sedan chockade AIK expertisen och vann med 4–0 i matcher.

Nu har historien upprepat sig. Luleå – som vann elitserien i överlägsen stil – fick chansen att välja först och gick i samma fälla som HV71. Luleå är utslaget efter att AIK gått vidare med 4–1 i matcher.

– AIK gör allting bättre än vad vi gör. AIK spelade slutspelshockey. De vann alla dueller mot oss, säger Luleås lagkapten Niclas Wallin till TV4.

Luleå nollat

I dag genomförde AIK en taktiskt fulländad insats i Coop Arena. Efter an avvaktande förstaperiod bröt glödhete Oscar Ahlström dödläget i mitten av andra perioden med en individuell prestation. Ahlström kom i ett en mot en-läge mot Topi Jaakola, sköt ett skott, och slog sedan in sin egen retur bakom David Rautio – Ahlströms fjärde mål i slutspelet.

Luleå kom ut övertänt till tredje perioden och redan efter 29 sekunder visades Sebastian Enterfeldt ut efter en tackling i ryggen på Fredrik Carlsson. AIK utnyttjade det numerära överläget och tuffingen Patric Blomdahl hängde in 2–0 i nättaket.

”De spelade som män”

Luleå hade inget motdrag. Laget plockade ut målvakten på slutet, men i stället kunde Christian Sandberg lägga in 3–0 i tom kasse med sju sekunder kvar.

Schack matt.

– Vi har haft en mot en-möten, som spelare måste man kolla sig själv i spegeln. Jag börjar med mig. Det känns jäkligt surt just nu, säger Niclas Wallin.

– Men jag måste ge kredd till AIK. De spelade som män, det gjorde inte vi. Men vårt fiasko står där självskrivet, vinner man serien ska man inte förlora första. Det finns inga ursäkter att förlora med 4-1 i matcher.

”Ett tomt svart hål”

Besvikelsen var stor i omklädningsrummet:

– Man hittar inte så jävla mycket ord nu alltså. Det blir bara ett tomt svart hål. Besvikelse kan man väl kort sammanfatta det som. All eloge till AIK, de har gjort det fantastiskt bra och spelat riktigt bra. Och vi har inte riktigt kommit upp i den kapacitet som vi har haft under en längre tid under säsongen. Det är tråkigt, säger Johan Fransson till Sportbladet.

– Tyvärr så får vi inte ut max och AIK får ut det. De är värda att gå vidare. Vi förlorar en viktig match, tredje hemma. Jag tycker inte vi är sämre då utan den hade kunnat gå hur som helst. Sen har vi inte kommit till riktigt nere på Hovet och i dag förstår jag inte riktigt hur vi kan spela så dåligt i två perioder när vi är en match ifrån att bli utslagna. Man är jättebesviken på sig själv, säger Simon Hjalmarsson till Sportbladet.

”Underkänt på alla punkter”

Tränaren Jonas Rönnqvist till TV4:

– Det är tomt och bittert. Men om man på förhand hade sagt att Luleå skulle ta hundra poäng, vara klara seriesegrare efter 53 omgångar, att man vinner serien med fem poäng, har släppt in minst mål genom alla tider, har flest nollor genom alla tider, då hade man sagt: Wow!

– I slutspelet är det en till dimension och man vill såklart vinna det, så det förtar allting. Det känns som ett stort nederlag, men när det här får sätta sig kan vi säga att vi har gjort många bra saker. Men självklart känns det fruktansvärt bittert. Så som vi genomför kvartsfinalserien är det underkänt på alla punkter.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

Luleå HF

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Luleå HF