NHL

Tallinder: Har varit riktigt deprimerande

Av: 

Per Bjurman

Henrik Tallinder.
Henrik Tallinder.

HOCKEY

NEW YORK. Blodproppar ska inte drabba aktiva elitidrottsmän i 30-årsåldern.

Ändå var det just vad som hände New Jersey Devils-backen Henrik Tallinder i vintras – och två månader senare tränar han fortfarande med pulsklocka för att proppen inte ska gå upp i hjärta eller lungor.

– Jag känner mig mycket bättre nu, det gör inte ont längre, men det här har varit riktigt deprimerande, säger han.

Det var efter en bortaresa till västra Kanada, med långa flygningar, i början av januari Henrik Tallinder kände att något var fel i ena vaden.

– När vi kommit hem undrade jag om jag hade fått en slashing utan att märka det. Det var ungefär så det kändes då, berättar han.

Den 33-årige stockholmaren spelade ytterligare någon match och genomförde ett par träningar, men smärtan i vaden släppte inte – tvärtom.

– Senare samma vecka fick jag fruktansvärt ont och till slut gick det inte längre, jag var tvungen att få det kollat på sjukhus, berättar han.

Där fick han det skrämmande beskedet:

En blodpropp hade bildats i vaden.

– Jag blev inte helt förvånad, för vid det laget hade jag förstått att det inte var någon vanlig skada. Det kändes inte alls som det gör när man till exempel fått en puck på foten. Det var mer som molande värk än smärta.

Extremt ovanligt

Att en elitidrottsman i sina bästa år råkar ut för en dylik åkomma är dock extremt ovanligt.

– Läkarna sa att det egentligen inte ska drabba en sån som mig utan i första hand äldre människor, eller rökare och sådana som sitter still mycket, säger han.

– Men det kan hända vem som helst. Antagligen hade en inflammation bildats i venen och då strömmar ju blodet till. När jag sedan satt still på de där flygningarna koagulerades det och så blev det en propp.

Henrik sattes omedelbart på blodförtunnande medicin och beordrades vila i tre veckor – annars fanns risken att proppen skulle kunna gå upp i lungor eller hjärta och helt enkelt vara livshotande.

Nu har han dock börjat träna på is igen – men försiktigt.

– Jag kan inte anstränga mig till hundra procent, så jag får ha pulsklocka och avbryta om det blir för mycket. Så länge jag äter blodförtunnande kan jag inte spela heller, vid en smäll skulle blödningen kunna bli för stor, berättar han.

"Har inte ont"

Upplevelsen har förstås inte varit rolig för NHL-veteranen.

– Det har varit riktigt deprimerande, men det har släppt nu. Jag har inte ont längre, det känns bara lite stelt i vaden och vad kan man göra, säger han.

Huruvida ”Hanky Tank” kommer att spela någon mer hockey den här säsongen är oklart.

– Ingen vet, jag genomgår ultraljudsundersökningar en gång i månaden och nästa sker i mitten av april. Om allt är okej vid det laget så kanske. Men då har ju slutspelet börjat...egentligen gör jag väl mig inga stora förhoppningar om den här säsongen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL