Ett mål gav första trepoängaren hemma

HOCKEY

Touminens mål gav Modo segern

Det krävdes en finländare för att överlista Luleås finska målvaktslejon Tero Leinonen.

Pasi Tuominen styrde in 1–0 fem minuter in i tredje perioden – och det räckte för att Modo skulle ta sin första trepoängare på hemmaplan på fem matcher i elitserien.

Det var elitseriens två resultatmässigt formsvagaste lag som möttes. Luleå med en seger på de senaste sju matcherna innan måndagens, Modo med två (en efter förlängning) och fyra raka matcher på hemmais utan trepoängare.

Nu var Modo det bättre laget.

– Det blev stereotypt när Luleå stod och väntade i mittzon, det är man inte van att se från det hållet, konstaterade förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson som fanns på plats i Örnsköldsvik.

Spelmässigt blev Luleå ett rätt enkelt byte för ett piggt och rörligt Modo som för ovanlighetens skull spelade utan krusiduller.

– Vi har fyra hemmamatcher i rad hamnat i 0–2-underläge och hade bestämt oss för att inte spela runt utan lägga ned pucken, och det fungerade, konstaterade Modos tränare Harald Lückner.

Modo dominerade

Modo dominerade kraftigt större delen av matchen och det var framförallt en smått fenomenal Tero Leinonen som höll laget kvar i matchen. Fem minuter in i tredje perioden tvingades han dock kapitulera. Men det krävdes en styrning av Pasi Tuominen på ett backskott i power play.

– Annars började vi tredje perioden bra efter att har varit för passiva tidigare. Men sedan tar vi onödiga och dumma utvisningar och en sådan fäller ju oss också till slut, sade Luleås hjälptränare Roger Rönnberg.

När det behövdes klev också Modos målvakt Karol Krizan fram, och han höll nu nollan för andra gången den här säsongen. Bland annat efter en kanonräddning när Fredrik Hynning var fri med mindre än fyra minuter kvar. Men totalt sett var Modo numret större än Luleå den här gången och vann mycket rättvist.

Inget Tre Kronor

@TT Bröd:Bengt-Åke Gustafsson hade tre av sina nyuttagna landslagsmän på isen – samtliga backar. Mattias Timander och Tobias Enström i Modo, Jan Sandström i Luleå. De två sistnämnda debuterar i blågult i Karjala Cup.

– Timander och Enström spelar mycket och gör det bra, Sandström är klockren, var Gustafssons omdömen.

På isen fanns också en potentiell landslagsman, Modos center Niklas Sundström, som varit strålande sedan han vände hem från NHL. Han tackade dock nej till Gustafsson den här gången.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM