HV tillbaka i serieledning

HOCKEY

Slog Luleå på hemmaplan

Jönköping (TT)

HV71 är tillbaka i serieledning efter seger med 5–3 mot Luleå. Men det höll på att gå illa när laget tappade 3–0 till 3–3.

– Vi trodde kanske att matchen var avgjord vid 3–0, men en hockeymatch är aldrig avgjord efter 22 minuter, sade HV:s Jaroslav Balastik.

När David Petrasek gjorde 3–0 med HV:s tredje power play-mål för dagen verkade det bli en bekväm eftermiddag för HV. Det såg HV-spelarna ut att tycka också.

– Vi spelade väldigt bra första halvan av matchen. Men sedan slutade vi spela, åkte på några utvisningar och gjorde enkla misstag i egen zon och i mittzon. Då kan det vända snabbt, konstaterade Jaroslav Balastik.

Tjeckiske Balastik värvades till HV strax innan jul för att ersätta Mika Hannula. Men Balastik har inte blivit den målskytt klubben hoppats. Mot Luleå kom hans andra mål på fjorton matcher.

– Visst är jag här för att göra mål. Jag hade hoppats göra några fler också, men ibland går det inte som man vill, sade tjecken.

Märkligt mål

Balastik gjorde 2–0 på ett märkligt sätt. Pelle Gustafsson sköt från backplats och bröt av klubban i skottögonblicket.

Skottförsöket blev en perfekt passning till Balastik som vispade in pucken bakom Tero Leinonen.

– Pucken dök upp lite plötsligt, det var bara att klippa till, sade Balastik.

Vid ställningen 3–0 började hemmalaget tappa intensiteten i spelet samtidigt som Luleå fick upp farten i sina kombinationer.

Luleå arbetade sig sakta men säkert ikapp, och med tio minuter kvar kvitterade Martin Chabada till 3–3.

– Luleå är väldigt bra offensivt, de har två riktigt bra kedjor. De var på väg att ta över, men till slut lyckades vi samla oss och vända på matchen igen, sade Balastik.

Snabbt svar

Efter Luleås kvittering kom HV:s svar snabbt. Lance Ward klippte till från blålinjen och fick på en riktig rökare i krysset bakom Leinonen.

Efter Wards 4–3 kändes HV starkare. Och med tre minuter kvar avgjorde Andreas Jämtin matchen definitivt.

På egen hand tog sig Jämtin runt Luleå-försvaret och satte 5–3, HV:s fjärde power play-mål. Efter många om och men var HV-segern rättvis.

– Förhoppningsvis kan vi lära oss något av det här, så att vi inte tror att det är avgjort efter 22 minuter, sade Jaroslav Balastik.

Staffan Runemo/TT

ARTIKELN HANDLAR OM