Lidström tidernas bäste europé i NHL

HOCKEY

Stockholm (TT). Branschtidningen The Hockey News har utsett tidernas bäste europé i NHL.

Valet föll på Nicklas Lidström.

För den svenske förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson, själv NHL-proffs i Washington 1979–1989, var det ett naturligt val.

– Det är ett självklart val som jag ser det. Ett otroligt bra val, säger Gustafsson till Dagens Nyheter.

Förbundskaptenen pekar på orsaker till Lidströms storhet:

– Han är ju nästan aldrig skadad vilket gör att han alltid håller en hög nivå. Han är bra både offensivt och defensivt. Han har alla kvaliteter en ledare ska ha på isen.

Med i bilden när The Hockey News skulle plocka fram den främste européen i NHL genom tiderna fanns även Jaromir Jagr, Jari Kurri och Dominik Hasek. Men Nicklas Lidström stod i en klass för sig.

Detroits Red Wings general manager Ken Holland strör beröm över klubbens stjärnback:

– De senaste tio åren har vi varit bland topplagen, han spelar nästan 30 minuter per match, alltid mot de bästa i motståndarlagen, han är alltid bland de backar som gör flest, de flesta år är vi i topp i både power play och box play och oftast är vi bland de lag som släpper in minst mål.

– Han spelar alltid i avgörande skeden. Vi har vunnit tre Stanley cup och har tagit flest poäng av alla lag i grundspelet fem gånger. Vi har varit i final fyra gånger de senaste tolv åren och han är den som har varit med hela tiden.

The Hockey News spekulerar också i att Lidström kan vara den näst bäste backen i NHL totalt sett genom tiderna bakom Bobby Orr.

Nicklas Lidström har utsetts till NHL:s bäste back fem gånger de senaste sex säsongerna. 37-åringen från Västerås har trots 16 säsonger i NHL också gjort 84 landskamper med Tre Kronor och gjorde bland annat målet som gav OS-guld 2006.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL