Elitseriens hetaste – varje vecka

HOCKEY

Sportbladet rankarna veckan som gått

SVERIGES 10 HETASTE FORWARDS

1. (4) Mika HANNULA

Matcher: 14. Poäng: 12.

+/-: 7. Utv. min: 58.

Med högt på listan redan sist – men nu har ben och handleder kommit i gång på allvar. Fantastisk fart och spelglädje. Plus sju i plus/minus imponerar också.

2. (NY) Patric HÖRNQVIST

Matcher: 15. Poäng: 11. +/-: 2. Utv. min: 2.

En raket på listan. Drömmål i måndags och två nya i torsdags. Den här 19-åriga poängmaskinen kan locka publiken tillbaka till Globen. Hetaste valpen i serien.

3. (7) Esa PIRNES

Matcher: 15. Poäng: 14. +/-: 0. Utv. min: 14.

Har ersatt Prestberg i Jönsson-kedjan och har visat ett underbart tillslag på pucken. Dessutom en mycket bra tekare.

4. (NY) Carl SÖDERBERG

Matcher: 6. Poäng: 5. +/-: 1. Utv. min: 0.

Två mål och två assist när Malmö chockade Brynäs i början på veckan. Nu har NHL-flyktingen Söderberg hittat glädjen igen. Ovärderlig i bottenlaget från Skåne.

5. (NY) Robert DÖME

Matcher: 12. Poäng: 10. +/-: 4. Utv. min: 20.

Två mål och en assist mot Brynäs i torsdags räddade Modo kvar i matchen som gav en poäng. Gör mål på nästan var tredje skott. Flest mål av alla i Modo.

6. (NY) Johan DAVIDSSON

Matcher: 14. Poäng: 10. +/-: 3. Utv. min: 2.

Center i en förstakedja det slår gnistor om just nu. Har mycket stor del i att HV har sex raka utan förlust. Tar grymt ansvar i power play.

7. (2) Nicklas BÄCKSTRÖM

Matcher: 15. Poäng: 20. +/-: 1. Utv. min: 14.

Brynäs åkte på en propp i Skåne men ”Bäckis” fick ändå fyra plus i betyg – ganska normalt. Bara två pinnar den här veckan – men ändå poängbäst i hela serien.

8. (NY) Peter NORDSTRÖM

Matcher: 14. Poäng: 12. +/-: -4. Utv. min: 6.

Nordström skyfflar in mål och assist just nu. Är i storform och blir dessutom uttagen i Tre Kronor igen. Det tackar vi för.

9. (NY) Mikael RENBERG

Matcher: 11. Poäng: 9. +/-: 2. Utv. min: 12.

Producerar i varje match och är Luleås bäste anfallare just nu. Tre mål mot HV 71 förra helgen (då Lubos Bartecko spelade fram). En urkraft med hår på bröstet.

10. (NY) Tomi KALLIO

Matcher: 15. Poäng: 14. +/-: 0. Utv. min: 34.

Kallio river och sliter och går på mål och spelar med hjärta och peppar de övriga och plockar mängder av poäng trots att Frölunda knappt gör mål längre. Stort hjärta.

SVERIGES 10 HETASTE BACKAR

1. (4) Janne NISKALA

Matcher: 14. Poäng: 14 (7+7).

+/-: 0. Utv. min: 26.

Elitseriens just nu bästa försvarsspelare. Snittar en poäng per match och har gjort hela sju mål. Stabil även i den egna zonen. En spelare för finska landslaget.

2. (1) Magnus JOHANSSON

Matcher: 14. Poäng: 12. +/-: 2. Utv. min: 4.

Har hittat tillbaka till det spel som under flera säsonger gjort honom till en av elitseriens bästa backar. Får mycket istid i varje match.

3. (7) Tommy SJÖDIN

Matcher: 15. Poäng: 11. +/-: 6. Utv. min: 24.

Elitseriens ålderman bär sitt Brynäs. Fick en lårkaka senast, men det hindrade honom inte från att spela i power play.

4. (NY) Mattias TIMANDER

Matcher: 15. Poäng: 7. +/-: 3. Utv. min: 24.

En bjässe i det defensiva jobbet. Har en enorm fysik som han gärna utnyttjar framför mål och i sarghörnen. Gör aldrig en dålig match.

5. (2) Anton STRÅLMAN

Matcher: 15. Poäng: 6. +/-: 7. Utv. min: 12.

Spelar runt en halvtimme per match och det är en fantastisk siffra för en 20-åring. Måste vara given i Bengt-Åke Gustafssons landslagstrupp.

6. (8) Johan ÅKERMAN

Matcher: 14. Poäng: 13.+/-: 8. Utv. min: 24.

Leder den prestigefyllda plus-minus-ligan i elitserien. Viktig i power play med sitt hårda och precisa skott. Bästa backen i HV så här långt.

7. (NY) Tobias ENSTRÖM

Matcher: 15. Poäng: 5. +/-: 5. Utv. min: 14.

Får ett oerhört stort förtroende av tränaren Harald Lückner och är den som fått mest istid i de senaste matcherna. Välförtjänt.

8. (NY) Jaroslav OBSUT

Matcher: 14. Poäng: 6. +/-: 4. Utv. min: 12.

Var Luleås och en av elitseriens viktigaste försvarare i fjol. Började säsongen lite svagt, men nu är Obsut på väg tillbaka. Har börjat producera.

9. (NY) David PETRASEK

Matcher: 14. Poäng: 7. +/-: -2. Utv. min: 18.

Har sett stark ut i de senaste matcherna och kapaciteten finns att till och med ta en plats i landslaget. Här finns ännu mer att hämta.

10. (6) Kimmo LOTVONEN

Matcher: 15. Poäng: 7. +/-: 3. Utv. min: 16.

Spelar tillsammans med underbarnet Anton Strålman och paret kompletterar varandra bra. Timrås viktigaste backpar. Spelskicklig.

SVERIGES TIO HETASTE MÅLVAKTER

1. (3) Daniel LARSSON

Mål/match: 1,88.

Räddningsprocent: 93,16.

Har tagit över som förstemålvakt i Djurgården efter finländaren Teemu Lassila. Respekt. Borde vara landslagsaktuell.

2. (1) Johan BACKLUND

Mål/match: 1,63. Räddningsprocent: 93,16.

Snittar bara 1,63 insläppta per match och med det är han bäst i elitserien. Har ett av elitseriens bästa försvar framför sig. Stabil i match efter match.

3. (2) Roman CECHMANEK

Mål/match: 1,90. Räddningsprocent: 93,00.

Vilade senast mot Skellefteå – då Jonas Fransson kom in och höll nollan – men Cechmanek är nummer ett och är snart tillbaka mellan stolparna.

4. (9) Erik ERSBERG

Mål/match: 2,28. Räddningsprocent: 91,60.

Såg nästan ensam till att HV71 senast vann hemma mot Frölunda – trots att gästerna sett till matchen var bättre. Har tagit över som förstemålvakt.

5. (4) Juha PITKÄMÄKI

Mål/match: 2,39. Räddningsprocent: 92,79.

Mora är inne i en djup formsvacka, men det är absolut inte Juha Pitkämäkis fel. Han är match efter match Dalalagets bästa spelare.

6. (5) Joel GISTEDT

Mål/match: 2,38. Räddningsprocent: 92,15

Agerar med ett stort lugn och han ger utespelarna förutsättningarna att vinna. Dock är inte övriga lirare i Frölunda lika formstarka.

7. (6) Rastislav STANA

Mål/match: 2,83. Räddningsprocent: 91,18.

Fick vakta båsdörren senast, men Stana är i form och den absolut viktigaste spelaren i Malmö. Har blivit mer stabil i sitt spel.

8. (8) Andreas HADELÖV

Mål/match: 2,85. Räddningsprocent: 89,58.

Siffrorna imponerar kanske inte, men Hadelöv är nästan i varje match Skellefteås viktigaste och bästa spelare. Får många skott på sig.

9. (7) Robert KRISTAN

Mål/match: 2,35. Räddningsprocent: 91,27.

Gör ett stabilt jobb i varje match, men är kanske inte i samma form som han var i början på säsongen. Fortfarande dock ett utropstecken.

10. (NY) Daniel HENRIKSSON

Mål/match: 2,84. Räddningsprocent: 89,44.

Är lite svårbedömd, eftersom Färjestads försvar blandar och ger ute på isen. Tar det han ska, men måste upp ett snäpp för att vara aktuell för Tre Kronor.

SVERIGES TIO HETASTE TRÄNARE

1. (3) Per MÅRTS

Vunna: 6. Oavgjorda: 4.

Förluster: 4.

Sex raka utan förlust gör att HV 71 just nu är seriens formstarkaste lag. Mårts har styrt laget ur den svacka som inledde säsongen. Och alla femmor levererar.

2. (1) Kenta JOHANSSON

Vunna: 11. Oavgjorda: 2. Förluster: 2.

Suveräna Timrå har visat sig mänskliga. Bara en vinst på senaste veckan – men förstaplatsen är ännu ohotad. Bara 1,67 insläppta mål i snitt är fortfarande grymt.

3. (NY) Slavomir LENER

Vunna: 6. Oavgjorda: 2. Förluster: 7.

Luleå har haft en bra vecka med matcher mot Timrå och HV 71. Även seger mot formstarka Malmö. Lener har fått fart på spelarna. Och hans lag leder Fair Play-ligan.

4. (8) Hans SÄRKIJÄRVI

Vunna: 5. Oavgjorda: 4. Förluster: 6.

Stockholmarna har en bra resa just nu, inte minst i Globen. Här finns spelare som börjar hitta storformen och det är tack vare ledningens fingertoppkänsla.

5. (5) Leif BOORK

Vunna: 5. Oavgjorda: 7. Förluster: 3.

Det har blivit poäng i sju av de åtta senaste och laget kom tillbaka bra efter chocken i Skåne, i veckan. Trea i tabellen och effektivast i utdelning på skott mot mål.

6. (2) Gunnar PERSSON

Vunna: 9. Oavgjorda: 0. Förluster: 5.

LHC fortsätter att visa klorna hemma och har minskat Timrås försprång. Persson har många anfallare i bra form, just nu. Men Värmland i tisdags var ingen höjdare, va?

7. (9) Roger MELIN

Vunna: 6. Oavgjorda: 5. Förluster: 4.

Precis som så många andra lag har FBK blandat i veckan. Men laget har lyft sig bra efter knocken i Scandinavium. Och lagets power play är överlägset i elitserien.

8. (10) Stephan LUNDH

Vunna: 3. Oavgjorda: 4. Förluster: 8.

Först täppte han till hålen i försvaret och nu har anfallsspelet fått nästan normalt Frölunda-fart. Återstår bara målproduktionen.

9. (7) Lars BERGSTRÖM

Vunna: 2. Oavgjorda: 4. Förluster: 9.

Malmö hittade självförtroendet i Norrland och har spelat mycket bra senaste veckan. Men ”Osten” lever farligt, han är beroende av flera nyckelspelares dagsform.

10. (3) Perra JOHNSSON

Vunna: 6. Oavgjorda: 2. Förluster: 7.

Skellefteå hade bara två matcher i veckan och noll gjorda i Linköping var en djupdykning. Men de vann förra helgen, borta mot Mora, och Johansson visar ingen orutin.

ARTIKELN HANDLAR OM