Maratonmannen Sjödin bakom Brynässeger

HOCKEY

Timrås andra förlust för säsongen

27 minuter och 45 sekunder på isen.

Elitseriens äldsta, Tommy Sjödin, orkar ännu.

– Jag hade ju 28 minuter förra matchen, säger 41-åringen och rycker på axlarna efter Brynäs 4–3-seger mot Timrå.

Men det var inte bara minuterna som imponerade. Även poängen. Han fanns inne på alla fyra mål framåt och bara ett bakåt, noterad för tre assist.

– Det var verkligen skönt att få tre poäng, vi har haft några ettor och tvåor på slutet, säger Sjödin.

Det syns att han trivs med hockeylivet. Toppmötet hemma mot hans moderklubb Timrå hade allt man kunde begära.

– Ja, det var en kul match, bra lördagsunderhållning, konstaterade Sjödin, oförskämt pigg och fräsch trots en hård kamp där han alltså klockades in på 27 minuter och 45 sekunders istid.

– Så länge det känns bra i kroppen är det bara att köra. Efter den här säsongen får jag sätta mig och fundera, säger Sjödin.

Men just nu finns det inget som säger att det här är någon avskedssejour för den meriterade backen. Det var länge sedan en Brynässäsong sett så lovande ut.

– Det har varit några tunga år, nu känns det riktigt kul.

Han erkänner också att de unga killarna med Nicklas Bäckström – två nya mål mot Timrå – i spetsen gjort sitt till att livet leker för hockeyveteranen.

– Ja, det är kul att det kommer upp nya ansikten. Och man vill ju inte bli passerad utan får se till att hålla de unga bakom sig.

Och ännu har de andra en bit upp till den i Gävle legendförklarade Sjödin. I Brynäs fruktade power play är han den givne styrande backen och är tillsammans med Bäckström svaret på varför Brynäs är så vassa med en man mer.

Men även med en man mindre kan Gävlelaget.

Norrmannen Mads Hansen blev matchhjälte med sitt 4–3-mål i slutet av andra perioden. I spel numerärt underläge snappade nyförvärvet upp pucken och med ett läckert handledskott bakom succékeepern Johan Backlund avgjordes matchen.

Timrås alla utvisningar gjorde att energi inte fanns att ta av i sista perioden.

– Jag tycker han hittade utvisningar överallt, suckar Timråtränaren Kent Johansson om domaren Martin Hombola.

Även om Leif Boork också hade en del klagomål på domaren så satt han ändå nöjd efteråt. Men en liten oro fanns över att Nick Angell fick utgå med nya ryggproblem och att han sedan tidigare saknar en del backar.

TT: Men du har ju Sjödin, räcker inte det?

– Jo, det är tur att han är ung i sinnet. Sjödin var jättebra han också, säger Boork, efter att ha glömt honom i sin berömuppräkning.

Sjödin har blivit en så självklar del i Gävlelaget att till och med tränaren tar hans stormatch för givet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM