Linköping omöjliga hemma

HOCKEY

Eriksson tvåmålsskytt när Färjestad besegrades

Foto: Grepp om matchen Roman Chechmanek var petad i Linköpings mål till förmån för Jonas Fransson – som tackade för förtroendet med en stabil insats.

Joakim Eriksson värvades som poängkung – men svarade för bara en assist de sex första omgångarna.

Då placerades han i samma kedja som Niklas Persson – och gjorde succé.

Centern avgjorde inte bara mot Mora – utan också mot Färjestad med två mål och en assist när Linköping vann klart med 6–3.

– Starkt av oss att leverera under en sådan press. Eftersom vi fått stryk alla fyra bortamatcher var vi mer eller mindre tvungna att slå Mora och Färjestad hemma, ler Joakim Eriksson.

Linköping har nu vunnit samtliga fyra hemmamatcher i Cloetta Center.

De tre senaste säsongerna har han svarat för över 40 poäng – både i elitserien med Södertälje och i fjol med finska Espoo Blues. Med 17 mål och 36 assist placerade sig centerstjärnan på tredje plats i hela finska poängligan.

I nya klubben Linköping producerade han en assist – under de sex första omgångarna.

Men nu verkar den tänkte skyttekungen ha vaknat till liv. Mot Mora i tisdags skickade Eriksson in segerpucken till 4–2 i öppen kasse – ett mycket viktigt mål för östgötarna som jagar vinster för att lämna bottenträsket.

Och mot Färjestad var det dags igen – dubbelt upp till och med.

Bjöd på stor show

Först pangade 30-åringen in 2–0 efter bara fyra minuter – och sedan matchavgörande 5–2 i mitten av den sista perioden.

– Jag brukar smälla in två riktiga rökare på en säsong ungefär, fantastiskt med två sådana i samma match, skrattar han.

Tillsammans med Niklas Persson och Magnus Johansson var Eriksson den störste hjälten när Linköping bjöd på stor show de sista 20 minuterna. Eriksson hann även med en assist, medan Persson svarade för ett mål och två assist.

– Tanken var att jag skulle spela med Sami Torkki och Paul Healey, men vi hade svårt att hitta den rätta kemin i början. När Torkki skadades kom i stället Niklas in i vår kedja och vi passar perfekt ihop. Han är också en centertyp och tar stort ansvar defensivt, framhåller Eriksson.

Trots den tunga inledningen, både med laget och för egen del tvivlade han aldrig.

Ingen kris

– Jag vet vilken kapacitet som finns i det här gänget och man kan inte få panik bara för att vi förlorar några matcher i början. Någon kris har det absolut inte varit tal om. Att jag själv inte producerat med så mycket istid är förstås lite tungt, men nu verkar det ha lossnat.

Även om Färjestad lyckades hämta upp och kvittera efter mardrömsstarten var det aldrig något snack var segern skulle hamna. Johan Lindström tryckte in både 3–2 och 4–2, och efter Erikssons 5–2 var gästerna ett slaget lag.

– En fröjd att se. Vi gjorde en suverän match, antagligen den bästa hittills på säsongen, säger tränaren Gunnar Persson.

Roger Melin, som efter tre år i Linköping nu tagit över Färjestad, hade lättare att hålla sig för skratt.

– Vi hade ett alldeles för bekvämt försvarsspel och spelade hockey som fria molekyler lite överallt. Det krävs en stor skärpning om vi ska börja vinna igen, säger han kritiskt.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM