SHL Svenska hockeyligan

"Vem tar över efter Pavel Brendl?"

Av: 

Sportbladet.se

HOCKEY

I dag fortsätter Sportbladets nedräkning ­inför premiären.

Dag för dag – lag för lag tar vi pulsen på årets elitserielag.

Till hjälp har vi tagit tränarna som har fått lista sina konkurrenters svagheter och styrkor.

Dagens lag är Mora, som inleder mot Södertälje på bortaplan om fyra dagar.

Leif Boork, Brynäs

– Vi hade stora problem mot Mora förra säsongen och vann bara en av fyra matcher. Mora kommer som vanligt att slå ur underläge och det lever laget på. Jag ­tippar att Mora hamnar någonstans mellan åtta och tio i ­tabellen. Men det är lite svårtippat. Mora har inga marginaler att spela på och får laget en dålig start kan det förstöra hela säsongen.

Hans Särkijärvi, Djurgården

– Mora har gjort det bra i väldigt många år nu. Med mycket kämpa och en del tur har laget klarat sig kvar. Nu tror jag att Mora kommer att få det tuffare. Pavel Brendl har försvunnit och hur lite han än jobbade bakåt så var det ju ändå han som gjorde poängen framåt. Han kommer att bli oerhört saknad. Vem ska ta över hans produktion?

Per Bäckman, Frölunda

– Mora har gjort det fantastiskt bra i flera år och nu måste man börja ta laget på allvar. Klubben gör otroligt smarta värvningar, som passar perfekt i lagbygget. Okej, på papperet är inte laget det starkaste, men det skiljer ändå inte så mycket på isen mellan lagen. Mora har bland annat fått Yared Hagos i sommar och han blir säkert mycket, mycket bra.

Tommy Samuelsson, Färjestad

– Mora har klarat sig till slutspel som åttonde lag två år i rad, men jag tror inte att de gör det den här säsongen. Självklart kommer de att sakna Pavel Brendl, samtidigt har de i Dahlman, Lindström och Hagos hittat bra förstärkningar. Mora kommer att få kriga för varje poäng, och känslan är som sagt att de missar slutspel.

Kent Johansson, HV71

– Har inte visat framfötterna på försäsongen, men med en ny tränare och flera nya spelare kan det ta lite tid. Ser kanske lite tunnare ut än förra säsongen, och de tål nog inte skador som många andra lag. Samtidigt har de visat tidigare att de är bra när de får slå ur underläge. Inget lag för den övre halvan, men får det ihop allt kan det bli slutspel.

Roger Rönnberg, Luleå

– I mina ögon ett ”mini-Modo”. Mora har fått kritik för att ha många utlänningar, men synar man truppen har de en stomme med Morakillar, som personifierar klubben med sitt hårda jobb. Visst kommer de att sakna Pavel Brendl, som var den klart lysande stjärnan i ett hårt jobbande kollektiv. Men Mora är alltid nederlagstippat och har nog inget emot det.

Harald Lückner, Modo

– Uträknade av alla, i alla år. Nu har de fått behålla mycket folk och det var viktigt att få bygga vidare från nånting. Dessutom har de fått två bra svenska spelare på slutet, de börjar visa att de finns på kartan. Mora är på väg att bygga något men det tar tid. Titta bara på Timrå som fick jobba hårt innan de började betraktas som ett ”riktigt” lag.

Jan Karlsson, Linköping

– Det är svårt att döma ett lag efter försäsongen, i fjol vann väl Modo bara en match. Mora är ju ett lag som har haft rätt mycket omsättning de senaste åren, men nu har de ju fått ett par svenska namn. Men man vet ju inte hur det går, de har ju lyckats alldeles utmärkt med utlänningar.

Per-Erik Johnson, Skellefteå

– Ett plus är ju att de har kvar 17 eller 18 spelare från i fjol. De har fyllt på med spets i och med Yared Hagos. Hade bra målvakt i fjol, inget talar väl för att Pitkämäki ska vara sämre i år. Pavel Brendls poängskörd ersätter man inte i första taget, det återstår väl att se hur de löser det.

Charles Berglund, Timrå

– Döms ut varje år, men varje år visar Mora styrka. Jag är imponerad över lagbygget som sådant. Mora lyckas varje år få ihop ett lag av alla utlänningar som kommer till klubben. Det som ­också talar för Mora är att laget har en riktigt bra målvakt. Det enda jag undrar över vem som ska ta över som målskytt efter Pavel Brendl? Någon måste ju göra mål.

Leif Strömberg, Södertälje

– De har väl blivit dissade av alla genom alla år. Harald Lückner, som är en mycket bra tränare, hade lite matjord att det blev lockoutsäsong under första året, då hade de ju halva slovakiska landslaget plus Horcoff och Cleary. Efter det tycker jag att de har skött sig bra, det kan man inte ta ifrån dem.

ANNONS

Hockey-VM dominerar dagens Powerplay. Hur sitter dina tecken? Syna kupongen och gå för åtta rätt!

Extern länk från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Till Powerplay

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

SHL Svenska hockeyligan