Percy slutar sponsra

HOCKEY

Sätter stopp om två år: ”Stå på egna ben”

Foto: LASSE ALLARD
byggherre Ända sedan Malmö IF började satsa på hockey har Percy Nilsson varit klubbens mest kända ansikte. Nu är laget i knipa igen – och måste få nytt bidrag från den skånske byggbasen.

Percy Nilsson räddar Malmö Redhawks från konkurs den här säsongen och nästa.

Sedan är det stopp för välgörenhet från hockeypampen.

– Jag kan inte hålla på i alla evighet. Klubben måste kunna stå på egna ben snart, säger Nilsson, som går in med mellan 10 till 20 miljoner kronor i till Redhawks i vår.

Vad vore Malmö Redhawks utan Percy Nilsson?

Svar: ett allsvenskt lag.

I våras gick Nilsson in med ett kapitaltillskott på 28 miljoner kronor till Redhawks för att föreningen inte skulle förlora elitlicensen.

Den här säsongen gör Malmö Redhawks återigen ett sportsligt fiasko och ekonomin är körd i botten.

– Vi har budgeterat med ett underskott både den här säsongen och nästa. Jag vill inte säga hur mycket vi går back, men utan Percy Nilssons tillskott hade vi aldrig gått runt, säger Mats Engstrand, ordförande i Malmö Redhawks.

Bergström tränar inte

Redhawks har dragit på sig rejäla kostnader under säsongen. Man har löst ut en rad spelare som David Moravec, Ross Lupaschuk, Radek Duda – bland annat. Man har även Lars ”Osten” Bergström under kontrakt till sommaren 2008, trots att han är arbetsbefriad. Lägg därtill att publiken inte kommer i den omfattning som Malmö planerat och ett gigantiskt underskott blir ett faktum. Enligt uppgifter till Sportbladet kommer Percy Nilsson att gå in med ungefär 10 till 20 miljoner kronor för att rädda Malmö Redhawks. Nästa säsong garanterar Percy Nilsson lika mycket.

– Jag tar det ur egen ficka. Men jag kan inte hålla på så här i all oändlighet. När nya arenan står färdig 2008 måste hockeyn kunna stå på egna ben, säger Percy Nilsson.

Hur mycket pengar har du totalt satsat på Malmö Redhawks?

– Har faktiskt ingen aning. Och kanske vill jag inte heller veta det, säger Nilsson.

Nya jumbotroner

Vad har gått snett den här säsongen?

– Det har inte funkat med tjeckiska spelare, trots att de skulle vara bra. Jag har varit nere i Tjeckien nyligen och tittat på jumbotroner till nya arenan. Tjeckerna är duktiga individualister, men tjeckiska lag håller ingen speciellt hög nivå, säger Nilsson.

Har skänkt upp emot 100 milj kronor

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM