Överfallet under uppvärmningen

Filmen visar: Deveaux klubbade ner Helmersson

VÄSTERÅS/STOCKHOLM. Förra mötet mellan Rögle och Västerås började med ett jätteslagsmål på uppvärmningen.

Här är överfallet som startade bråket – Rögles André Deveaux åker fram till Per Helmersson och vevar ner honom med klubban.

– Han borde låsas in, säger Helmersson.

André Deveaux.
André Deveaux.

ENKÄT: Han är största svinet i Hockeyallsvenskan

Det har varit grinigt i kvalet till SHL mellan Rögle och Västerås. I den tredje matchen tacklade Västerås Per Helmersson André Deveaux bakifrån utan någon åtgärd från domaren.

På uppvärmningen inför förra mötet startade ett jättebråk efter att Deveaux åkt fram till Helmersson och vevat till honom med klubban.

– Jag står och kollar på vår värmning med ryggen mot Rögle och plötsligt får jag från ingenstans en sån jävla slashing rakt över vaden. Sekunden efter får jag ett slag i bakhuvudet så jag ramlar i isen, sa Helmersson till Sportbladet.

Deveaux var inte av samma uppfattning.

– Det var rörigt under uppvärmningen. Det slängs en del ord mellan olika spelare fram och tillbaka och sen händer det. Ingen blev skadad så det var ingen fara, sa han.

Startade du bråket?

– Nej.

”Aldrig sett något liknande”

Nu kan Sportbladet visa hur slagsmålet startade. Helmersson står med ryggen mot när Deveaux oprovocerat tar sats, åker fram och slår Västeråsspelaren med klubban två gånger innan slagsmålet börjar.

– Pinsamt, så jävla pinsamt att han spelade i dag. Både från honom och Rögles sida. Han ska stängas av resten av säsongen och nästa säsong också, säger Helmersson.

– Han ska låsas in. Det sista är inte sagt här.

Västeråstränaren Martin Filander:

– Jag har ingen respekt för människan i fråga, och jag tycker att han är en skam för vår idrott. Jag älskar den här sporten, gör allt för den och offrar tid från familj, och att en sån där kille ska få vara med är en skam. Om man inte kan stänga av en sån spelare i 30-40 matcher tycker jag vi är illa ute i svensk ishockey.

Devaux, som spelade matchen, ber dock inte om ursäkt efter överfallet.

– Jag är ledsen om det låter hemskt, men jag bryr mig inte om vad deras lag tycker om mig. Självklart blir det reaktioner från dem när de förlorar.

Västerås tränare Martin Filander tycker att du är en skam för svensk ishockey, vad säger du om det?

– Jag bryr mig inte om vad deras tränare säger, han borde koncentrera sig på sitt lag.

Ångrar du dig?

– Nej. Han spelade vidare, han mådde bra. Jag ska tänka på honom samtidigt som jag firar med laget.

”Ska tänka på honom när jag firar”

– Jag ska tänka på den där killen när jag firar SHL-platsen.

Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson försvarar Deveaux något.

– Först vill jag säga att vi givetvis tar avstånd från alla typer av våld. Sedan fanns det saker som hände innan den situationen. Det började med att Västerås spelare började skjuta puckar mot våra spelare, säger han, men vill inte se filmen.

– I kväll vill jag vara glad och stolt över vad det här laget har uträttat. Kom tillbaka i morgon så ska jag kommentera mer. Sedan har vi organ inom svensk ishockey som sköter den här typen av händelser och den processen måste få ha sin gång.

Deveaux anmäldes för slagsmålet efter matchen, men domarna missade det brutala överfallet som startade jättebråket. Sportbladet har varit i kontakt med flera personer på svenska ishockeyförbundet som nu säger att situationen kommer att granskas i efterhand.

– Det är ett rent överfall, det ser alla. Det finns inte så mycket mer att säga, det är egentligen inga konstigheter. Det här är extremt måste jag säga, säger domarchefen Tomas Thorsbrink.

– Vi ska självklart ta det vidare. Ärendet ligger just nu hos Tävlingsnämnden och jag har pratat med tävlingschef Mikael Lundström och det kan definitivt bli aktuellt att det hamnar hos disciplinnämnden som kan döma ut böter och avstängning.

Enligt uppgifter till Sportbladet har Deveaux kontrakt med Rögle nästa säsong i och med SHL-avancemanget.

ENKÄT: Han är största svinet i Hockeyallsvenskan

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!