”Det går fort att bränna pengar”

HOCKEY

Peter Forsberg berättar om sitt nya liv som affärsman: ”Jätteroligt att göra bra affärer”

1 av 5 | Foto: AFTONBLADET
Peter Forsberg med sambon Nicole Nordin.

Vad gör man när rampljuset slocknar efter idrottskarriären?

Förre hockeystjärnan Peter Forsberg, 41, umgås med företagsledare och siktar på en ny karriär som affärsman.

– Självklart är det jätteroligt att göra bra affärer, säger han i en lång intervju med Affärsvärlden.

Många idrottare upplever en slags livskris när den framgångsrika idrottskarriären är över. Nyligen berättade fotbollsmålvakten Magnus Hedman i sin självbiografi ”När ljuset släcks” (2012) om hur han på kort tid slarvade bort både fru och pengar och hamnade i ett drogberoende.

I dag har Hedman – som 2000 vann svensk fotbolls finaste pris Guldbollen – kommit på rätt köl i livet och arbetar som föreläsare och målvaktstränare.

– Jag har gått från fosterställning i soffan till comeback i fotbollen, det gör man inte om man inte har bestämt sig, har han sagt till Sportbladet.

”Svårt att bryta trenden”

Hedman är jämngammal med förre hockeystjärnan Peter Forsberg, som enligt The Hockey News tjänade 84 miljoner dollar (586 miljoner kronor omräknat till dagens växelkurs) under NHL-karriären.

– Det går fort att bränna pengar. Har man kommit in i ett visst levnadssätt så kan det vara svårt att bryta trenden. Det är klart att det kan gå för lång tid innan man inser att man måste anpassa utgifterna, säger ”Foppa” till Affärsvärlden.

Redan innan hockeykarriären var över visste Peter Forsberg att han ville bli affärsman. Bara en månad efter avskedet till hockeyn gick han, tillsammans med bland andra Magdalena Forsberg (skidskytte), Mattias Jonson (fotboll) och Christina Bengtsson (skytte), en specialutbildning för elitidrottare genom Cruyff Institute.

Fästmön har gått Handelshögskolan

Sedan har det runnit på. Ingen har väl missat ”Foppatoffeln”, Crocs, som blev en världssuccé. Crocs-skorna introducerades i Sverige av Peter Forsberg genom hans eget bolag Pforce AB. Bolaget förlorade förvisso agenturen efter konflikter med Crocs, men sålde för 167 miljoner kronor under sitt bästa år, enligt Dagens Industri.

– Det går inte att kasta in en företagsledare i en hockeymatch bara för att han har tränat ett halvår. Det kommer också att ta tid för mig, men på något sätt måste jag börja.

Det blir en del samtal på hemmaplan med fästmön Nicole, som har gått Handelshögskolan. Han umgås även med några företagsledare som fungerar som bra mentorer.

”Många som frågar mig”

När Affärsvärlden får tag på ”Foppa” på telefon är han till exempel i New York med Mekonomens vd Håkan Lundstedt.

Forsberg menar att kicken han fick av att skrinna in på isen inför en fullsatt arena är svårslaget. Men det är alltid roligt att göra en bra deal.

– Det är många som frågar mig: kan du hitta den här glädjen i affärerna? Ja, dock kanske inte på exakt samma nivå som det var då med hockeyn och nu med familjen. Men självklart är det jätteroligt att göra bra affärer och utmana mig själv i vardagen.