Specialstyrka ska skydda Tre Kronor

avHans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:

Flygs in från Nordamerika: ”Bra de är förberedda om något skulle hända”

GÖTEBORG. Ingenting ska få hända Tre Kronor-truppen. Därför har också säkerheten stort fokus.

En specialstyrka har flugits in från Nordamerika för att trygga spelarnas säkerhet.

– NHL tänker på allt. Bra att de är förberedda om något skulle hända i Göteborg och i Toronto, säger svenske stjärnbacken Oliver Ekman-Larsson.

Det är NHL och spelarfacket NHLPA som arrangerar World Cup. Det är också de här två organisationerna som ansvarar för alla superstjärnornas säkerhet inför och under turneringen.

Och i en orolig värld är den här delen högprioriterad.

NHL-klubbarna jobbar under säsong med sin egen säkerhetsavdelning och där ingår speciella security-teams som ansvarar för att ingenting händer spelarna när de är tillsammans i laget och är iväg på bortaresor.

Stort hemlighetsmakeri

– Allt från hotell, transporter och restauranger, säger Ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt.

– Nu kanske vi i Arizona inte har det där största trycket på oss och kanske är det värre för lag som Chicago, säger Oliver Ekman-Larsson.

Inför turneringen som avgörs i Toronto ligger det svenska laget på träningsläger i Göteborg. Även här kommer den svenska landslagsledningen att få nordamerikansk hjälp för att ge spelarna en så trygg och säker miljö som det bara går.

– Av förklarliga skäl kan jag inte gå in i detalj på vad vi gör. Men i vårt avtal med NHL och NHLPA finns ett säkerhetstänk med olika typer av vakter. Dels skickar de över ett scurity-team till Göteborg. Dels finns det folk på plats i Nordamerika som sköter säkerheten när vi kommer dit. I Göteborg är det en säkerhetsprocess med både svensk och nordamerikansk säkerhetspersonal.

”Vill inte gå in på detaljer”

Men det är den nordamerikanska säkerhetspersonalen som har huvudansvaret?

– Ja, de är vana, de lever med det här på ett helt annat sätt än vad vi gör i våra nationella liger. Vi följer de direktiv som de gett oss på de här områdena, säger Tommy Boustedt.

Hur många personer skickar de till Göteborg?

– Jag kan inte gå in på detaljer, som exempelvis hur många de skickar.

Men det är säkerhetspersoner som normalt jobbar nära NHL-lagen som kommer hit?

– Ja, det är den informationen jag har fått.

Publicerad: