”Vi måste in och skapa kaos”

HOCKEY

LULEÅ. Luleå måste stoppa vinstmaskinen Linköping i två raka hemmamatcher för att ta guldet.

Då siktar man på att ­radera ut ett slutspels­rekord – och litar på att hemmapubliken kommer avgöra det hela.

– Vi måste in och skapa kaos, säger lagkaptenen Emma Eliasson.

Foto: Bra Tryck Så här kan det se ut när Luleås herrar spelar. Emma Eliasson tror på liknande uppslutning.

Laget fanns inte för ett år sedan. Men redan nu har Luleå/MSSK tagit sig till sin första SM-final mot de två senaste årens mästare Linköping.

Laget förlorade den ­första finalen i Linköping och när allt nu ska avgöras på hemmaplan krävs två raka ­vinster för seriesegraren.

”Stor familj”

Det överlägset mest publik­starka laget har tagit Luleåfansen med storm och under slutspelet har man dragit hela 3 686 personer på de två hemmamatcherna som varit.

– Vi har helt klart de ­bästa fansen i Sverige. Det känns som om hela stan bryr sig om laget här. Alla vill ge support och att det går bra för oss. Vi känns som en stor familj. Man blir riktigt stolt över att få spela för dem, ­säger finska storstjärnan Michelle Karvinen.

Rekord i premiären

Redan i premiären slog man publik­­­rekordet ­i grundserien. Nu är siktet inställt betydligt högre: mot Modos slutspelsrekord på 3 449 från finalen mot just LHC för två år sedan.

– I mitt huvud så känner jag att vi slår det, säger ­Emma Eliasson som är övertygad om att hemmapubliken kommer vara helt avgörande.

”Sjätte spelaren”

– Jag hoppas att de upp­lever att vi verkligen ­behöver dem. De har verkligen varit sjätte spelaren för oss den här ­säsongen. I många matcher har vi ­nästan kunnat köra över vår mot­ståndare i den första ­perioden med det adrenalin som publiken ger oss. För­hoppningsvis gör det att vi tar ledningen nu, säger 26-åringen.

Just målskyttet var krampaktigt i onsdagens möte (2–0 till LHC), och nu krävs det att man får hål på storspelande schweiziskan Florence Schelling i Lin­köpingsmålet.

– Hon är ruskigt vass. Vi måste in och skapa kaos runt mål. Får vi bara in det där första målet så kan det få henne att börja tänka, ­säger Eliasson, som har ­fyra SM-silver sedan tidigare.

Nu måste Luleå ta sin ­första seger för ­säsongen mot Linköping för att det ­inte ska bli ett femte.

– Jag vill verkligen inte ha ett silver till. Den driv­kraften är starkare än längtan efter guld. Om det ’make sense’ över huvud taget?

Det är nedsläpp 13.00. Matchen går också att se på SVT 2.

ARTIKELN HANDLAR OM