Halas i Toronto – hissas i Kiruna

avMarcus Leifby

Foto: AP

Börje Salmings hyllningsflagga ska halas i Toronto – och hissas hemma i Kiruna.

Om det blir en stor händelse för moderklubben Kiruna AIF?

– Det här är det största som har hänt sedan vi gick upp i allsvenskan 1973. Det här kommer att bli en turistattraktion, säger Kiruna AIF:s vice ordförande Roger Andersson till Sportbladet.

Börje Salming.

Säg det namnet på Laholms trädgårdsförenings årsstämma och precis varenda kotte vet vem du pratar om.

Med 17 säsonger i NHL, varav 16 i Toronto Maple Leafs, blev Börje Salming inte bara den förste svensken att på riktigt etablera sig i den nordamerikanska hockeyligan.

Han blev också en av de största.

Inledde i Kiruna AIF

Karriären inledde han i Kiruna AIF tillsammans med brorsan Stig, sedan bar det av till Brynäs och så småningom vidare till Toronto i Kanada.

1996 blev han som förste svensk invald i Hockey Hall of Fame och hans tröja 21 har förstås hissats till taket i nya Air Canada Center.

Nu ska Matojärvi i Kiruna få sitt.

I december reser en delegation från Kanada till Kiruna med hyllningsflaggan som en gång i tiden hängde i den klassiska arenan Maple Leafs Garden.

Börje Salming kommer att vara på plats i Kiruna när flaggan hissas till taket i en av Sveriges äldsta ishallar.

Kiruna AIF, som slogs samman med Kiruna HC och blev Team Kiruna HC 1988, återuppstod 2015 och spelar för närvarande i division två.

– Det här är det största som har hänt hockey-Kiruna sedan vi gick upp i allsvenskan 1973, och då var allsvenskan högsta serien, säger vice ordförande Roger Andersson.

Han tänker efter en stund.

– Fan vet om det inte är det största som har hänt i hockey-Sverige.

Matojärvi har plats för 900 åskådade och frågan är inte om det blir fullsatt – utan hur många dagar före.

– Jag vill inte tänka på hur många vi får ta in. Det kommer att bli fullsatt. Mer än fullsatt. Vi får göra som de gör vid Maos grav. Att folk går in och kikar och sedan går de vidare, de måste vara i rörelse hela tiden.

”Nästan fem meter hög”

Vad vet du om flaggan?

– Den är nedtagen och flygs hit av en delegation. Den är nästan fem meter hög och två meter bred.

Får den plats i Matojärvi?

– Med nöd och näppe. Den är inte gjort för ”Matto” men vi får dit den, det får vi.

Vad har Börje Salming betytt för Kiruna AIF?

– Han är en stor legend i Sverige, och en ännu större legend i Kiruna AIF. Han är stans enda hedersmedborgare, det är väl ett slags betyg på hur stor han är här. Vi har flera spelare som har vunnit VM och så där, men ingen är i närheten av Börje, säger Roger Andersson som lovar ett arrangemang utöver det vanliga.

– Vi ska tillsammans med kanadensarna och Börje göra någonting som ingen kommer att glömma, så är det bara. För kommunen är det här hur stort som helst. Det här kommer att bli en turistattraktion.

Börje Salming själv säger till Norrbottens kuriren:

– Det ska bli grymt coolt och häftigt. Det kommer att bli riktigt skoj att få komma tillbaka till Matojärvi och se den gamla arenan.

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL

Kiruna

Ishockey