DRÖMMÅLET

HOCKEY

”Lill-Magic” om konstnumret: Jag har ju sett andra göra det...

1 av 3 | Foto: PONTUS HÖÖK
MAGISKT TRICK Robert Nilsson, 21, minst lika fräck som pappa Kenta.

Farsan kallades ”Mr Magic” under karriären.

Nu har sonen gjort ett drömmål som får farsans trollkonster att blekna.

Supermålet har redan döpts till ”The Shot” i Nordamerika.

– Jag har sett andra göra det och det är en sån grej som man vill prova på själv, säger han själv om trollerinumret.

Robert Nilsson, 21, gör första säsongen som proffs i NHL. Han var ordinarie fram till november och hann med 25 matcher (sex poäng) i New York Islanders.

Men sedan dess har han tillhört farmarlaget Bridgeport Sound Tigers i AHL. Svensken har gjort 20 poäng (6+14) på lika många matcher.

Det var i förra veckans match mot Wilkes-Barre Penguins (seger, 4–3) som Robert Nilsson gjorde konstmålet som nu – när bilderna på målet släppts – är en jättesnackis.

Ni kan själva se målet på ett tv-klipp här intill – men här är en snabb summering av det magiska ögonblicket.

Nilsson får pucken i högra sarghörnet, attackeras inte, tar ett par snabba skär mot kassen, lägger upp pucken på bladet, svänger in mot målet med pucken klistrad på bladet – och skickar in den i krysset!

Publiken skriker, tv-kommentatorn skriker ännu högre – och varken spelare eller ledare fattade nog egentligen vad som hänt.

– Jag har aldrig sett något liknande i under min karriär. Det var en sån där grej att när det hände var du inte säker på att det hände och efter att du sett reprisen är det enda du kan säga ”wow”, säger Sound Tigers coach Dave Baseggio.

– Åh, det var otroligt, säger kedjekamraten Sean Bergenheim.

Robert Nilsson själv bara log.

– Jag har sett andra göra det och det här är nåt man vill testa. Jag vet inte vad jag tänkte, jag bara gjorde det. Och det var kul, säger Nilsson till newyorkislanders.com.

Pappa Kent Nilsson, 49, är en av Sveriges största NHL-spelare genom tiderna – och framförallt en av de läckraste lirarna.

I hemm-VM 1989, i Globen mot USA, gjorde ”Mr Magic” en superdragning som fick folk att ställa sig upp och hylla svensken, där han fintade bort USA-målvakten, la över pucken på backhand och la in pucken i det tomma målet.

Men visst är Nilsson juniors mål ännu fräckare?

TV: Se drömmålet här

PeO Larsson

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL