Varför fick inte Stana stanna?

Publicerad:
Uppdaterad:

Peter Wennman: Nu krävs total sammanhållning

KARLSTAD

Det tog Färjestad mindre än två minuter att punktera matchen, det blev 4-1 och 5-1 direkt i inledningen av sista perioden, så Södertälje var förstås pantat, sålt och klart.

Ändå frågar jag mig:

Varför fick inte Stana stanna?

Innan jag börjar hylla FBK vill jag nog uppehålla mig en smula vid den frågan, ty det handlar om en målvaktshjältes personliga heder.

Täljes slovak Rastislav Stana har varit enormt bra i slutspelet - precis som Lundqvist i Frölunda, Theodore i Djurgården och Gerber i Färjestad - så det höjdes onekligen ögonbryn när SSK:s coachduo Mats Hallin/Anders Eldebrink vinkade honom till båset efter 3.37 i slutronden.

Vi antog förstås att det var på Stanas egen begäran. Men så var icke fallet.

Stana hade möjligen kunnat ta nåt av FBK:s mål, men samtidigt gjorde han desto fler utmärkta räddningar. Och då tänker jag inte bara på den där super-plocken han gjorde på landsmannen Zdeno Charas mäktiga skott i första perioden.

Min åsikt:

Stana borde själv ha fått bestämma om han ville gå av isen eller inte.

Nu reste sig alla spelare i SSK:s bås som en man och hyllade honom när han åkte av - samtidigt som coacherna stoppade in en ung, fullständigt orutinerad 19-åring i en SM-semifinal: Pontus Sjögren.

- Vi ville inte att Stana skulle gå ner sig, sa Mats Hallin efteråt.

Bra inhopp av 19-åringen

Uhum...gå ner sig...jag är inte riktigt med på noterna där. Hade det varit bättre om en junior fått släppa in en massa mål och kanske fått självförtroendet knäckt för lång tid framåt?

Nu gjorde unge Pontus kanonbra ifrån sig och höll nollan, så frågan är hypotetisk. Men ni inser riskmomentet här.

Jag hoppas det inte pågår något tjafs bakom kulisserna i det Södertälje som trots allt gör starkt motstånd mot det mäktiga Färjestad. Rastislav Stana har meddelat att han tänker lämna klubben, Anders Eldebrink har fått klart med Kloten mitt under slutspelet... Det är naturligtvis inte bra, det enda som kan få laget att vinna ett par matcher mot FBK är total sammanhållning.

Länge var också SSK ett hot i går: Hade Kyle Calder (två gånger) och Dick Tärnström tagit vara på sina frilägen vid ställningen 2-1 i mittperioden hade jag suttit här och hyllat Tälje nu. Men när man spelar på det sätt som SSK gör har man inte råd med såna oförlåtliga missar. Man måste ta vara på varenda liten chans när man möter en motståndare som är spelmässigt så mycket starkare.

Nu gjorde i stället Jörgen Jönsson 3-1, mycket snyggt. Jag hade inte sett så mycket av honom och hans kedja innan dess, men sen lossnade det. Jönsson kom igång på allvar. Och sen kom som sagt de två blixtmålen i början av tredje.

Uteslutet att Södertälje vinner

Färjestads klack skanderade "SM-guld" och det är väl aningen tidigt. Men chansen finns definitivt.

Att Södertälje ska kunna vinna fyra matcher mot detta lag håller jag som helt uteslutet - och fan vet vad som kan hända i en final.

Blir det Frölunda - som man får se som troligt - höjer jag gärna en varningens finger för FBK.

För mig var det premiär i den nya hallen. Trevlig bekantskap. Ny miljö - men samma gamla varma, vänskapliga bemötande som alltid i Karlstad.

Kräftsallad i miniformat

Frågan är dock om hotell- och krogbranschen i stan är så förtjust i tanken på 4-0 i matcher. Det står mycket pengar på spel för varje ny hemmafight.

På mitt hotell serverades en speciell "Hockeymeny" före matchen. En slags kräftsallad av en femkronas storlek och en biff med en trött potatis. Pris: 245 kronor.

Det var absolut smockfullt i restaurangen - en måndagkväll, flera dagar före löning.

Tillkom gjorde förstås alla öl och den där sista lilla supen före match som får grabbarna i levern att packa ihop och gå hem. Lysande affärer för en meny som var värd högst hälften.

Observera dock att man också fick en kupong som gav rabatt på en liten flaska öl, 33 cl, i baren. Den skulle då kosta enbart 35 kronor.

Det intressanta är - vad skulle den ha kostat utan rabatt?

Läs mer:

Peter Wennman

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN