”Skräckbilden” – fyra duschar för hela OS-laget

1 av 2 | Foto: MIKKO MARTTINEN / ILTA-SANOMAT
Finska omklädningsrummet

avJarkko Päiväniemi

HOCKEY

Två månader kvar till OS i Pyeongchang.

Tidningen Ilta-Sanomat är på plats och levererar en ”skräckbild” från ishockeyarenan där Tre Kronor och Finland ska spela.

Det finländska omklädningsrummet har ett minimalt duschutrymme – med endast fyra duschar.

– Vi finner nog en hackordning. Kaptenen först. Eller matchens bäste spelare, säger Finlands lagledare Jukka Lohva till tidningen.

Foto: TT

Vinter-OS i Pyeongchang, Sydkorea invigs den 9 februari.

Damernas ishockeyturnering (åtta lag) startar en dag senare och avslutas 22 februari. Herrarnas dito (tolv lag) pågår 14–25 februari.

Spelplatser är stadens två hallar – Gangneung och Kwandong.

Damerna huserar i Kwandong genom hela turneringen, medan herrarna varvar mellan de två arenorna.

Tre Kronor spelar en gruppspelsmatch i Gangneung – öppningsfajten mot Norge – och två i Kwandong (mot Tyskland och Finland).

För Finlands del är det tvärtom, två respektive en.

7,2 kvadratmeter litet

Tidningen Ilta-Sanomat har en reporter på plats i Sydkorea som varit och rekat på den förstnämnda arenan.

Och det är ingen munter bild reportern Mikko Marttinen målar upp – och bokstavligen levererar.

Det finländska laget har preliminärt blivit tilldelat omklädningsrum nummer 2 av total 12. Marttinen har plåtat av duschutrymmet där de drygt 20 spelarna ska spola av sig svetten efter matcherna.

Utrymmet är 7,2 kvadratmeter litet och har endast fyra duschar.

– Jag har sett grundritningarna av omklädningsrummet. Vi upptäckte först att det bara hade en wc-stol. Alla förstår att det inte fungerar om flera spelare till exempelvis skulle behöva gå på toaletten i periodpauserna, säger ”Lejonens” lagledare Jukka Lohva till Ilta-Sanomat och fortsätter:

– Vi har sagt att vi behöver fler wc-stolar och att duschrummet är för litet. De har lovat att de ska göra något åt saken.

”Skulle förstärka lagandan”

Lohva tror också på en lösning trots att bara två månader återstår.

– Förra våren var vi i Paris en månad innan VM-turneringen och allt var i oordning. De byggde om hela omklädningsrummet och slutresultatet blev allt igenom bra.

Och om det inte skulle vara det när laget anländer till Pyeongchang drar den finländske lagledaren till med ett skämt angående det minimala duschutrymmet.

– Det skulle ju bara förstärka lagandan. Vi finner säkert en hackordning. Kaptenen först. Eller matchens bäste spelare. Det löser sig nog, säger Jukka Lohva med ett skratt.

Hur Tre Kronors omklädningsrum eller utrymmena i Kwandong Hockeycenter – där damturneringen spelas – ser ut har Ilta-Sanomat inte rapporterat om.

Fotnot: Sportbladet var på plats i slutet av september och inspekterade OS-byn där de aktiva ska bo. Då fotade vi även i hockeyarenan.

Så spelar Sverige i OS-hockeyn 2018 00:16
ARTIKELN HANDLAR OM