Bjurman: Ökar Henkes Stanley Cup-dröm

Foto: TT och AFP
HOCKEY

NEW YORK. Vår störste NHL-stjärna kommer hata varje sekund av det som händer nu.

Men att New York Rangers-bossarna bränner ner sin nuvarande trupp och börjar bygga nytt mitt i steget är en välsignelse i förklädnad som ökar chanserna att Henrik Lundqvist får förverkliga drömmen om Stanley Cup.

Nej, vi vet inte med hundraprocentig säkerhet att Jeff Gorton, Rangers general manager, fått mandat att ge upp den här säsongen och försöka iscensätta en snabb ”rebuild”.

Risken finns fortfarande att ägaren, den kontroversielle Jim Dolan, tycker att det är värt att låta den befintliga truppen stånga sig över strecket och delta i åtminstone en playoff-runda, för det är framför allt då han tjänar kosing.

Uppges byta flera storspelare

Men allt tyder på att till och med han insett att klockan redan klämtat för den numer långsamma och odynamiska kärna av spelare som tog Broadway Blueshirts till final för fyra år sedan – och att den måste ersättas med yngre, snabbare och modernare pjäser.

Enligt en krönika New York Post-oraklet Larry Brooks publicerade förra helgen kommer man innan trading deadline – 26 februari – försöka byta bort både gamle skyttekungen Rick Nash, snabbskrinnaren Michael Grabner, kaptenen Ryan McDonagh, norske artisten Mats Zuccarello och ytterligare några lösa komponenter.

Snacka om utrensning.

För Henrik Lundqvist vore det förstås direkt knäckande.

Kan vara en välsignelse för Henke

Det strider mot varje fiber i hans gränslöst tävlingsinriktade natur att hissa vit flagg och strunta i en säsong – i synnerhet när han för egen del faktiskt spelat sin bästa hockey på flera år under hösten.

Dessutom är den svenske målvaktsikonen ingen knatte längre. Han fyller 36 år om mindre än en månad och har, för att nu vara frank, inte särskilt många säsonger kvar i världens bästa liga. Att i det läget bli del av ett föryngringsexperiment, som ofta tar tid och kräver tålamod, är långt ifrån idealt.

Men faktiskt:

Om hans chefer genomför den här halsbrytande processen på rätt sätt, och i någorlunda uppdriven hastighet, kan den vara en välsignelse i förklädnad.

De gamla vänner ”Henke” spelar med nu skulle möjligen kunna kriga sig till playoff en gång till, i alla fall om skadade stjärnor som Chris Kreider och Kevin Shattenkirk hinner bli hela och friska, men de har ingen chans att vinna Stanley Cup.

Noll.

Nada.

Blir Rangers trogen

Det skulle däremot en yngre, revitaliserad grupp kunna ha – om beståndsdelarna är de rätta och ett nytt system sjösätts med fingertoppskänsla. Helst ska en ny coach anställas också, för Alain Vigneault har gång på gång bevisat att han inte bor i 2018.

Ett annat alternativ, för hans personliga del, är att Herr Lundqvist självmant upphäver sin ”no movement”-klausul och ber att få bli trejdad till en sann contender för möjligheten att vinna Stanley Cup på det viset.

Men det är inte aktuellt.

Han gjorde så sent som i lördags klart att hans plan är ett tillbringa hela NHL-karriären i en och samma klubb. Han tänker vinna Stanley Cup med New York Rangers – eller inte alls.

När den tidiga majbrasa Rangers klubbledning tänder inom de närmaste veckorna brunnit ut kan förverkligandet av den drömmen vara närmare än på länge.

avPer Bjurman

ARTIKELN HANDLAR OM